logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Inhoud jongste nummer

Oikos 53 rolt van de persen

Een nieuw nummer dat andermaal uit zijn voegen barst. 

Om te beginnen krijgen we een tweeluik over de financiële crisis in Europa. Dirk Holemans analyseert het einde van ons huidige financieel-economische model en in ‘Elino Ostrom: een Nobelprijs voor groepswerk’, bespreekt Alma De Walsche een nieuw paradigma voor de toekomst: economie als een relatie.

Collectieve vormen van zelfbestuur kunnen in de 21ste eeuw een sleutelrol spelen. Niet alleen als alternatieve economische modellen, maar ook om de democratie te bewaren.

‘Ggo-landbouw: co-existentie of contradictie?’ Onder deze titel geeft Leen Laenens van Bioforum een actuele stand van zaken over het recente co-existentiedecreet: de garantie op ggo-vrije biologische en conventionele voeding is niet meer. Het ethisch vacuüm in een kwestie die maar al te vaak louter technisch en nauwelijks als deel van een grondige beleidskeuze wordt benaderd, wordt duidelijk.  

In ‘Ecologie en bevolking: afscheid van het doemdenken’, breekt Johan Malcorps een lans voor optimisme – net op tijd? - gevoed door het boek ‘De Volksbeving’ van Fred Pearce
.
En ‘Wat maakt België besturen zo moeilijk?’,
vraagt Marc Maes zich af. Een historisch-politieke bijdrage.

In de rubriek Forum leest Erik Paredis ons
het nieuwste boek van Peter Tom Jones en Vicky De Meyere voor. ‘Terra Reversa. De transitie naar rechtvaardige duurzaamheid’.  

Daarnaast verwelkomen we twee inzendingen: een die ons wijzer maakt over ‘duurzaam bouwen in monumentenzorg’ (Matthias Van Wijnendaele) en ‘Voorbij het bbp: hoe vooruitgang meten?’ van Brent Bleys.
 
Verder poëzie van Wally De Doncker: Bruges la morte – Einstein – 2104, en een tekening van Redmond.

En tenslotte zijn er uiteraard ook weer enkele boekbesprekingen. Dirk Geldof doorlas ‘Onze sociale zekerheid: anders en beter’ van Danny Pieters; Johan Malcorps bespreekt ‘Stralingsgevaar! Vervuiling in een gsm-maatschappij’ van Patrick Vanden Berghe.

 

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.