logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Inhoud jongste nummer

Vers van de pers: Oikos 52

Als we dan toch terug meer aandacht gaan besteden aan normen en waarden in onze samenleving, dan moet de totaal onethische kwestie, die de klimaatcrisis betekent, centraal staan. Dirk Holemans over de ondraaglijke lichtheid na Kopenhagen.


Dé oplossing voor de ecologische problemen klinkt vandaag ‘individuele gedragsverandering’. Een ‘privatisering’ van milieumoraliteit en een afleidertje voor het milieu als politieke kwestie? Een vorm van ecologisch behaviorisme? Anneleen Kenis houdt een kritisch - en overtuigend - pleidooi voor een herpolitisering van milieuactie.
Mathias Bienstman onderzoekt  de mogelijkheden van een complementaire munt: kan de overheid hiermee diensten zoals cultuur of openbaar vervoer toegankelijker maken en welke bijdrage kan de munt leveren aan duurzaam of sociaal gedrag?


In Elektrische auto’s: zegen of vloek? beantwoordt Johan Malcorps de vraag of de toekomst aan de elektrische auto is. Geschiedenis, mogelijke concurrenten en het ‘groene’ gehalte van de elektrowagen passeren de revue.


Verder Pascal Debruyne over stedelijkheid, diversiteit en islam in De stad als gedeelde arena voor burgerschapspraktijken en een aangeboden artikel van Geert De Cubber over de recente pausencycliek.


In de rubriek Forum  krijgen we een terugblik op Kopenhagen door Lien Vrijders & Robin Elke Van Royen, een actuele stand van de rechtspraak rond elektrosmog door
Peter De Smedt en een bijdrage van Dirk Holemans, Marc Heughebaert & Bruno Mostrey over burgerrechten versus infrastructuurprojecten.
Gedichten van Paul Saccasyn, Agent Orange, Afval en afvalligen (van de natuur) , Arcanum van Antarctica. Een column van Wivine Heynderick, Oefening in economisch denken.
En uiteraard ook boekbesprekingen: Bart Maddens’ Omfloerst separatisme? Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie,  De Welvaartsval  van Niko Gobbin & Caroline Ven  en Katlijn Malfliets Hoever kan Europa oostwaarts reiken? De Russische factor.

 


 

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.