logo

Over #Tafel5

#Tafel5 | Wij schrijven de toekomst

Veel zaken wijzen in de richting van een onzekere toekomst. Denk aan de klimaatontwrichting of de groeiende ongelijkheid. Extreme politici pogen het maatschappelijk debat te domineren met een verhaal van uitsluiting en ieder voor zich.

Maar daar hebben we eigenlijk helemaal geen zin in. Dus schrijven we een ander verhaal!

Er zijn heel veel voorbeelden dat het anders kan, dat het anders gaat. Zou het dan kunnen dat die verandering die moet komen, die transitie waar zo velen het over hebben, eigenlijk al bezig is? 

Veel burgers en progressieve steden nemen al concrete stappen. Wist je al dat er elk jaar 10 keer meer initiatieven zoals stadslandbouw of deelinitiatieven bijkomen dan 10 jaar geleden? Bij ons en over de landsgrenzen heen zijn er in toenemende mate voorbeelden van mensen die, elk op hun eigen manier, de handen uit de mouwen steken om de toekomst te vrijwaren en vorm te geven. 

Voor deze reeks kruipen wij, een bende jonge gasten, goedgeluimd in onze pen om wekelijks constructieve analyses en inspirerende columns te verspreiden. Dat doen we via de schrijversgemeenschap van Oikos.

We willen positieve verhalen brengen over toekomstvaardige initiatieven en evenementen. Dit doen we niet omdat we naïef zijn. We weten ondertussen wel hoe het niet moet. Maar hoe het dan wel moet kan veel verschillende vormen aannemen. Door die op te zoeken en toe te lichten, gaan we die positieve verhalen niet enkel erkennen, maar ook de tendens waarvan ze deel uitmaken gaan voeden. Op deze manier willen we inspireren, bijleren en goesting geven om deel uit te maken van die beweging.

'The next big thing will be a lot of small things', schreef een artiest op een Gents gebouw. #Tafel 5 wil een van die betekenisvolle bescheiden initiatieven zijn die er toe doen. Begin elke week op maandag met een zinvol verhaal van één van ons.

 

OPROEP

Leef je op basis van afval die supermarkten en consumenten genereren?
Of zit je aan tafel met multinationals om hen een duurzaam geweten te schoppen? Zet je je in om onze samenleving toleranter te maken?
Heb je zin om je visie te delen? Vervoeg #Tafel 5!
We zijn op zoek naar een diverse groep jongeren die hun verhalen willen brengen en bruggen willen bouwen.
Stuur een mailtje naar info@oikos.be

 

 

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.