logo

vrijdag, 27 april 2012 10:20

Kleine beschouwing verpakt

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Na een vergadering in Antwerpen stap ik een café binnen, de volgende meeting is pas binnen een uur een eindje verder. Altijd fijn verpozen in een onbekende plek, even de sfeer opsnuiven. Ik bestel een groene thee. De kleur past bij mijn ideologie, maar heeft er verder niks mee te maken. Groene thee is nu eenmaal gezonder dan zwarte thee. Antioxydanten weet u wel.

De thee komt toe op een dienblaadje en het enige wat ik zie zijn verpakkingen.

De suikertjes –fair trade, dus da’s super- in een papieren wikkel.

Het koekje, een lekker Jules Destrooperke – in een aluminium wikkel.

De thee – organic and ethical, schrijft het etiket, weeral super- in een plastic zakje waar een kartonnetje bij zit met de informatie. Ik haal het theezakje eruit: waarom maken ze die nu in plastic geweven zakjes in plaats van de papieren omhulsels van vroeger?

Dit alles afgerond met een wit papier op het dienblaadje.

Wat zou het geven mochten we de ecologische crisis en de uitputting van de grondstoffen echt serieus nemen? We zouden alleszins kunnen beginnen bij een goede kop thee.

Read 5918 times Last modified on zaterdag, 03 augustus 2013 10:34
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.