logo

maandag, 07 februari 2011 09:02

Ministerie van ideeën gelanceerd

Written by
Rate this item
(3 votes)

het ministerie van ideen lowres

 

Het Ministerie van Ideeën wil op een positieve manier bijdragen aan nieuwe manieren van denken en handelen. Waarom? Omdat ons huidig denkkader te kort schiet voor de vele uitdagingen die zich aandienen. Het Ministerie van Ideeën wil met wie wil ambitieuze experimenten en initiatieven aanzwengelen, verbinden en verdiepen die tot een fundamentele nieuwe sociaalwarme en ecologische samenleving leiden.

Het Ministerie van Ideeën wil op een positieve manier bijdragen aan nieuwe manieren van denken en handelen. Waarom? Omdat ons huidig denkkader te kort schiet voor de vele uitdagingen die zich aandienen. Het Ministerie wil experimenten opzetten, bestaande groepen en initiatieven versterken, verbinden, verbreden en versnellen.

Op de Ecopopbeurs in Kortrijk, 5 en 6 februari 2011 werd het Ministerie van Ideeën officieel gelanceerd.  

De gloednieuwe ministers : Guy Gypens, Ann Demeulemeester, Bernard Lietaer, Serge De Gheldere, Gie Goris, Rudy Dhont, Igor Byttebier, Chris Aertsen, Dirk Holemans, Kurt Peleman, Erik Baelus, Alma De Walsche, Stefan Vandist, Steven Vromman, Jim Baeten.

Het Ministerie wil krachten bundelen, nieuwe verhalen vertellen, inspiratie verzamelen en doorgeven en experimenten opzetten.  Het vormt een samenwerkingsverband tussen een groep mensen en is dus geen nieuwe koepel of lobbygroep of organisatie. Er gebeuren al veel boeiende zaken, het is belangrijk deze te verbinden en te versterken. Het Ministerie wil zoeken naar manieren om de paradigma shift te ondersteunen en  te versnellen. Want over één ding is zowat iedereen het eens: business as usual is geen optie. Daarvoor zijn de uitdagingen te groot en is er te weinig tijd voorhanden. Toch lijkt er weinig ruimte voor unusal business. In het publiek debat is vooral plaats voor de klassieke oplossingen die gericht zijn groei en concurrentie, op meer van hetzelfde. Die antwoorden willen we in vraag stellen, en hier en al hier een daar iets laten zien van de bestaande alternatieven. Wij hebben de antwoorden niet, maar willen er samen met zoveel mogelijk mensen naar op zoek gaan.  

Meer info over hoe het begon:

http://lowimpactman.wordpress.com/2010/02/28/warning-up-we-hebben-dromen-nodig-om-ze-te-realiseren/ http://www.trizone.be/node/81  

Wil je op de hoogte blijven:

http://www.ministerievanideeen.be


Read 24499 times Last modified on maandag, 07 februari 2011 10:12
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.