Print this page
dinsdag, 02 september 2014 12:11

Timelab: een experimenteel stadslabo

Written by Eva de Haan
Rate this item
(3 votes)

Timelab: een experimenteel stadslabo

Schoenen en lampjes van recuperatiemateriaal, een echte ‘recyclebot’, recepten met onkruid… waarom zou je vernieuwende ideeën voor jezelf houden als anderen ervan kunnen leren en profiteren? Zo denken ook de oprichters van Timelab, een werkplaats waar mensen met goede ideeën, kennis en ervaringen elkaar kunnen vinden.

Timelab is een fablab, dat in dit geval staat voor fabulous laboratory, een uitgeruste werkplaats die vrij kan worden gebruikt door de leden van Timelab. ‘Wij vinden het belangrijk om modulair te werken,’vertelt Eva De Groote, projectleider bij Timelab ‘hier komen mensen met goesting om te maken, te leren en samen te werken. Binnen Timelab leggen meerdere makers bouwstenen samen om tot een resultaat te komen. Op deze manier is de kans dat iemand vastloopt ook minder groot: door samen te blijven denken en proberen geraken we verder.’ Timelab op zijn beurt heeft ook vele partners. Zo wordt er momenteel binnen het crossmediaal project ‘Atelier de Stad’ samen gewerkt met onder andere Stad Gent, KASK en Canvas rond het thema ‘Niets in verloren’. En de resultaten zijn even fabulous als bruikbaar.

Mij pak je niet in: minder afval als nieuwe trend1

Binnen het project ‘Samen maken we de stad lichter’ wordt de vraag gesteld hoe de afvalberg verminderd kan worden. Er zijn vandaag veel initiatieven die proberen de afvalstromen aan te pakken. Maar hoe zit het met ons koopgedrag, dat vaak aan de bron ligt van het probleem? Zouden we niet beter zoeken naar manieren om de productie van afval tegen te gaan? Atelier de Stad komt naar voor met het idee van een ‘anti-afval-guerilla’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een duidelijk herkenbaar symbool dat duidt op de overbodigheid van het vele verpakkingsmateriaal dat we dagelijks gebruiken en weggooien.

TimelabHoe werkt dit? De tag die werd ontworpen (zie foto) wordt aangebracht op – om maar iets te zeggen - een koffietas: de gebruiker van de koffietas gaat naar de dichtstbijzijnde keten en vraagt om de koffie mee te nemen in zijn eigen tas, in plaats van in een weggooibeker. Zo zijn er talloze manieren om afval te voorkomen: ga bijvoorbeeld eens met een vaas naar de bloemist, of met een brooddoos naar het frietkot. Door op verschillende voorwerpen het duidelijk herkenbare symbool aan te brengen, worden andere mensen zich bewust van de mogelijkheden om afval te verminderen. Daarnaast worden leveranciers door het gebruik van dit symbool gewezen op een nieuwe trend. Op lange termijn is het de bedoeling dat het symbool herkenbaar op winkelruiten komt te staan, om aan te geven dat er verpakkingsloos gewinkeld kan worden. Momenteel wordt er zelfs gewerkt aan een Facebookkaart waarop is aangegeven bij welke winkeliers men al terecht kan. Om deze trend te helpen verspreiden heeft u alleen maar een stift nodig om het symbool overal aan te brengen. Taggen maar!

Onkruid op het menu

Een tweede project waarbij Timelab binnen Atelier de Stad actief is, is het nuttig gebruiken van dieren en planten die als een plaag worden gezien. ‘Eet de stad in balans’ is geïnspireerd op de ideeën van speculatief designer Lisa Ma. Een goed voorbeeld van een plaag is de Canadese gans. Als exoot brengt hij lokale soorten in gevaar. De provincie besloot dan ook een deel van de populatie te doden en te verbranden. Voedselverspilling én vervuiling, zo vond het team van Atelier de Stad. Ze zochten samenwerking met Rato (de uitroeiingsdienst van de provincie) om de dieren te laten slachten en tot voedsel te verwerken. Op de Genste Feesten bijvoorbeeld konden de feestgangers een heerlijke Canadese ganzenstoverij proeven. Ook organiseerde Timelab in samenwerking met Natuurpunt en Green Bastards een plukwandeling, waarbij plaatsen worden getoond waar eetbaar ‘onkruid’ staat. Op deze manier willen Timelab en Atelier de Stad mensen opnieuw laten kennismaken met bronnen van voedsel in hun omgeving, die normaal gezien als overlast worden bestempeld. Volgend jaar verschijnt er wellicht een kookboek rond het thema. Op deze manier kan iedereen helpen om de stad in balans te eten. weggooibeker. Zo zijn er talloze manieren om afval te voorkomen: ga bijvoorbeeld eens met een vaas naar de bloemist, of met een brooddoos naar het frietkot. Door op verschillende voorwerpen het duidelijk herkenbare symbool aan te brengen, worden andere mensen zich bewust van de mogelijkheden om afval te verminderen. Daarnaast worden leveranciers door het gebruik van dit symbool gewezen op een nieuwe trend. Op lange termijn is het de bedoeling dat het symbool herkenbaar op winkelruiten komt te staan, om aan te geven dat er verpakkingsloos gewinkeld kan worden. Momenteel wordt er zelfs gewerkt aan een Facebookkaart waarop is aangegeven bij welke winkeliers men al terecht kan. Om deze trend te helpen verspreiden heeft u alleen maar een stift nodig om het symbool overal aan te brengen. Taggen maar!

Word zelf een fabuleuze mens!

Zelf benieuwd geworden naar de projecten Timelab? Het ‘fablab’ van Timelab is open op woensdagavond van 19u tot 22u en vrijdag van 09u tot 17u.

Op zaterdag 20 september sluit Atelier de Stad Gent feestelijk af met een Oogstfestival op de Bijlokesite in samenwerking met verschillende partners.

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de websites van Timelab en Atelier de Stad. Voor de geintreseerden voor de actie ‘Mij pak je niet in’ is meer info te vinden op www.mijpakjenietin.be of via Facebook.

 

1. Kristische noot. Wat zijn de reacties op dit idee? Heeft het verminderen van verpakkingsmateriaal op deze manier nut?

 

Dit artikel verscheen ook in 'Frontaal' (nr. 3, september 2014), het tijdschrift van het Gents Milieufront.

Eva de Haan heeft gestudeerd aan de Universiteit Gent en is momenteel actief als vrijwilligster bij het Gents Milieufront.

Read 4607 times Last modified on donderdag, 11 september 2014 13:42