logo

vrijdag, 27 februari 2009 00:00

VIA: de weg naar de toekomst is geplaveid met betonnen intenties

Written by
Rate this item
(0 votes)De Vlaamse Regering zit vol ambitie. Met haar Vlaanderen in Actie (ViA) formuleert ze een resem doelstellingen voor Vlaanderen. De voornaamste betreft het aanzwengelen van de regionale competitiedrift. Vlaanderen moet naar de vijfde trede op de Europese regionale competitieladder. Opgestart in 2007, werden voor VIA honderdvijftig captains of society aangesproken om dit Vlaams businessplan inhoud te geven en te legitimeren. Vooral de uitdaging Vlaanderen als logistieke poort op Europa staat centraal. De Regering droomt van Vlaanderen als één groot transitgebied voor vrachtverkeer. Dit beleid vertaalt zich in projecten zoals de Oosterweelverbinding in Antwerpen, het Actieplan voor de luchthaven Zaventem (START) dat de Brusselse Ring wil verdubbelen, het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) dat neerkomt op een resem nieuwe bedrijventerreinen, plannen voor nieuwe dokken in de haven van Antwerpen en de verbreding van het Schipdonkkanaal voor de Haven van Zeebrugge. Deze operaties moeten vooral de containercapaciteit van de havens opdrijven, al is de meerwaarde voor de Vlaamse bevolking ver te zoeken. De sterke groei van de containeroverslag zal de Vlaamse economie weinig vooruit helpen. Het louter lossen, laden en vervoeren van containers brengt immers weinig toegevoegde waarde of werkgelegenheid aan land. Laten we eerlijk zijn: de groeiprognoses die de havens ons al jaren voorhouden zijn onrealistisch. En al waren ze dat wel: ze zijn ronduit ongewenst. Als onze havens die vooruitzichten ooit waarmaken, dan rest de Vlamingen enkel het gedender en gedaver van een op hol geslagen economie.


De achterkant van dit verhaal komt niet aan bod in ViA. De Lange Wapper bijvoorbeeld zal de fijnstofconcentratie enorm doen toenemen over de hoofden van kwetsbare groepen in Deurne Noord en Merksem heen. Professor Allaert noemt de Lange Wapper een middeleeuws project en ook econoom Geert Noels is tegen. Het actiecomité Straten-Generaal berekent dat het alternatieve tunneltracé goedkoper, verkeersveiliger en beter is voor het milieu. Ter herinnering: het Masterplan is goed voor een prijskaartje van ruim 3,7 miljard euro waarvan 2,54 miljard voor de Oosterweelverbinding. Ondertussen blijkt ook dat de plannen voor het Schipdonkkanaal de kostprijs onderschatten en de ecologische schade minimaliseren.

Het is dan ook niet verrassend dat de nieuwe infrastructuurprojecten op verzet stuiten. Ondersteund door koepelorganisaties zoals de Bond Beter Leefmilieu voeren heel wat actiegroepen een terechte strijd voor het behoud van de kwaliteit van de leefomgeving. Het is langs de andere kant evenmin verwonderlijk dat klassieke actoren uit het middenveld zoals de vakbonden meewerken aan een verhaal als het ViA-plan. Het past in een lange traditie van sociale pacten.


Wat echter minder evident is dat ook de nieuwe sociale bewegingen er zomaar in meegaan. Door kritiekloos mee te lopen in ViA, maken zij zichzelf ten dele monddood. De verschillende tot zelfs tegengestelde perspectieven van deze organisaties op duurzame ontwikkeling worden zo geneutraliseerd. En dat is geen hart onder de riem voor de actiegroepen die opkomen voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Duurzame ontwikkeling, zo zien we in het ViA-pact, is verworden tot een gedepolitiseerd consensusconcept waaruit elke vorm van meningsverschil en belangenconflict werd gefilterd en dat steeds sterker binnen de lijntjes van de vrije markt en het beleid kleurt.

Pascal Debruyne, Marc Heughebaert en Bruno Mostrey zijn redactieleden van Oikos - Tijdschrift voor sociaal-ecologische verandering

Een langere versie van dit artikel in Knack, vindt u in Zacht Geritsel van het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO)

 

Read 3841 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.