Print this page
maandag, 02 juli 2012 15:01

Populism in Europe

Written by
Rate this item
(0 votes)

GEF_-_Populism_in_Europe_-_plano_frontcover-1

In heel Europa worden groene en linkse politieke partijen geconfronteerd met opkomende rechts-populistische bewegingen. De opkomst van rechts populisme en haar politiek van ‘angst en verbondenheid’ vormt een uitdaging voor onze democratie op nationaal en Europees vlak. Hoe moeten progressieve partijen deze populistische uitdaging aangaan? Welke rol kan de groene beweging hierbij spelen?

Door de ontkenning van waarden als diversiteit, openheid en kritische (zelf)reflectie vormen deze bewegingen in feite een bedreiging voor de Europese waarden. Hun vertoog raakt de kern van de democratie en kan niet zonder weerwoord blijven. De Green European Foundation (GEF), koepel van de Europese groene denktanks, lanceerde het boek, Populism in Europe in oktober 2011. Dit boek is een verzameling van artikels van enkele vooraanstaande Europese denkers, waarvan de meesten uit een politiek groene hoek komen. Vanuit Europees perspectief proberen zij de vragen te formuleren die groene en progressieve partijen in het bijzonder moeten beantwoorden in het populistische discours, dat aan de essentie van democratie en fundamentele Europese waarden raakt door begrippen als diversiteit en tolerantie in vraag te stellen.

Met bijdragen van: Daniel Cohn-Bendit en Edouard Gaudot, Dick Pels, Sarah de Lange, Øyvind Strømmen, Soňa Szomolányi, Olga Pietruchova, Merijn Oudenampsen, Robert Misik, Marco Jacquemet, Barbara Hohenedder en Dirk Holemans. Redactie door Erica Meijers. 

Deze publicatie is UITVERKOCHT!

Read 13472 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Latest from Dirk Holemans