logo

dinsdag, 10 juni 2014 09:59

Oikos 69: over depolitisering en herpolitisering

Written by
Rate this item
(0 votes)

Wees realistisch, vraag het onmogelijke. Onder deze noemer start Oikostijdschrift haar nieuwste editie met een sterke oproep tot herpolitisering. Onze samenleving heeft terug nood aan het politieke – niet alleen de politiek – stelt Dirk Holemans, er is nood aan emancipatorische maatschappijvisies en -projecten, die toekomstgericht zorgen voor meer ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid in onze wereld, daarbij niet gehinderd door wat vandaag als ‘haalbaar’ geldt.

Steeds meer organisaties uit het middenveld beantwoorden vandaag de dag deze oproep, en leveren niet louter beleidsadviserend werk af, maar zetten terug stevig enkele bakens voor onze veranderende samenleving uit. Pascal Debruyne en Bart Van Bouchaute tonen in een overzichtsartikel de huidige politiserende rol van het middenveld en een geschiedenis van deze rol in De bestaande orde verstorenFilip De Bodt illustreert deze rol vanuit de ervaring van een (nog steeds) tegendraadse beweging van onderuit (vzw ’t Uilekot) en een tegen de stroom in roeiende klimaatbeweging (vzw Climaxi) in Politisering en depolitisering.
In Integratie is dood, lang leve de integratie. Van integratiepioniers naar migratiebeheer in superdiverse tijden schetsen Pascal Debruyne en Luc Groffy de impact van het huidige integratie- en inburgeringsdecreet, een ‘extreme uitloper van depolitisering’, gestoffeerd met een geschiedenis van de migratie in België en herpolitiserende praktijken die opnieuw van onderop groeien.
Ook het jeugdwerk moet haar sociaal-politiek mandaat hernieuwen, stellen Filip Coussée en Robert Crivit, en dient aanhoudend en nadrukkelijk te wijzen op ‘de complexiteit van de maatschappelijke problemen waarmee we geconfronteerd worden en op de gevolgen van de te eenvoudige, te geïndividualiseerde en eenzijdige oplossingen die we als samenleving daartegenover stellen’. Of: Back to the roots. Een politieke geschiedenis van het jeugdwerk.

In de rubriek AangebodenFrederik Janssens over vernieuwende gevangenisconcepten.
Tot slot brengt Glenn Deliège zijn tweede deel van het overzichtsartikel Wat schuilt er achter de nieuwe wildernis?

Opnieuw een tekening van Redmond, en gedichten van Annmarie Sauer.

In de rubriek UitgelezenHoeveel is Genoeg? van Robert & Edward Skidelski (Johan Malcorps) en Superdiversiteit. Hoe migratie onze samenleving verandert van Dirk Geldof (Carlos Theus).

 

Read 4320 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
More in this category: « Oikos 70 Oikos 68 »

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.