logo

maandag, 20 februari 2012 10:49

Boekvoorstelling: De markt voorbij

Written by
Rate this item
(0 votes)

Cover Gorz De markt voorbij

‘De markt voorbij. Voor een hedendaagse politieke ecologie’ is een nieuwe publicatie van Oikos in samenwerking met Socialisme 21. Het boek bundelt teksten van de Franse denker en pionier van de politieke ideologie André Gorz. Het boek werd samengesteld door Johny Lenaerts en Roger Jacobs, die naast een biografische schets ook bij elk van de vier delen een gedegen inleiding schreef. Het bevat voorwoorden van Dirk Holemans en Jan Blommaert.

Gorz staat bekend als een kritische, linkse filosoof en journalist. Hij was lange tijd bevriend met Jean Paul Sartre en medeoprichter van het weekblad Le Nouvel Observateur. Doorheen de jaren heeft hij een origineel oeuvre uitgebouwd, dat nog steeds in heel de wereld gewaardeerd wordt. Zijn gedachtegoed heeft de linkerzijde van heel Europa beïnvloed. Gorz legt een theoretische basis voor onder andere de verontwaardiging over de graaicultuur, het belang van arbeidsherverdeling en autonome tijd, de toenemende kloof tussen arm en rijk en de toestand van onze planeet. Hij denkt ook na over alternatieven en ziet grote mogelijkheden in de digitale revolutie. Gorz’ werk roept overigens actuele vragen op: wat betekent vooruitgang? Hoe voorkomen we sociale ongelijkheid? Wat moet de huidige generatie opofferen met het oog op de toekomst?

André Gorz in 1983: ‘We bevinden ons aan het begin van een mondiale economische crisis die nog decennia zal duren. Het ergste moet nog komen: de financiële ineenstorting van grote banken, waarschijnlijk ook van landen. Deze instortingen, alsook de middelen om hen te voorkomen, zullen enkel maar de crisis van de maatschappij en van de heersende waarden verergeren. (…) Zó kan het niet meer verder. We zullen grote beproevingen te verduren krijgen. Laten we daarom ernstig nadenken over radicale alternatieven.’

De groene denktank Oikos en de Socialisme 21 willen Gorz nu terug in de kijker plaatsen met de uitgave van de bundel ‘De markt voorbij’. Dit boek wordt voorgesteld op 14 maart in Gent. Welke rol kan het gedachtegoed van Gorz spelen in het debat over de noodzakelijke sociaal-ecologische transitie vandaag? Daarover wisselen panelleden Eric Corijn en Bieke Purnelle van mening, na een inleiding door Roger Jacobs (samensteller van het boek). Het geheel wordt gemodereerd door Dirk Holemans.

Alle praktische informatie vind je hier.

Deze publicatie is UITVERKOCHT!

Read 4885 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.