logo

maandag, 18 mei 2015 12:10

Stadskanker wordt park

Written by Thijs Demeulemeester
Rate this item
(0 votes)

Een speelplein bouwen. Geld inzamelen. Bomen planten. Traffic gardening. Lobbying via sociale media. De actiegroep CanalPark BXL zet werkelijk alle middelen in voor hun doel: een betonnen no-go-zone in Molenbeek omtoveren tot een bruisend buurtpark.

“In Brussel duurt het altijd heel lang voor de politiek iets kan veranderen. Het dossier rond de Ninoofsepoort, waar wij dat park willen, ligt al 15 jaar stil. Puur omdat 3 overheden bevoegd zijn over de plek. Er wordt ons al jaren een park beloofd, maar er komt niks van. Dankzij ons burgerinitiatief komt het dossier nu in een stroomversnelling,” zeggen Bram Dewolfs en Yannick Schandené van actiecomité CanalPark.

Hun eerste wapenfeit? Picnic the Streets in september 2013. Daar ontmoetten verschillende activisten, de mensen van CanalPark en geëngageerde Brusselaars elkaar. Er ontstonden allerlei ideeën om de betonnen woesterij rond de Ninoofsepoort om te vormen tot een publiek park. “De buurt kan dat echt wel gebruiken,” zegt creatief activist Bram Dewolfs. “Met CanalPark hadden we contact met wijkbewoners rond de Ninoofsepoort. Al snel bleek dat veel mensen liever een groenzone wilden dan een braakliggend terrein in beton. Er wonen ook veel kinderen, die niet genoeg speelruimte hebben.”

21ste eeuwse actievoering

Sinds de eerste ludieke prikacties van CanalPark zette de politiek zelf een stap in de goeie richting: de vervuilde hangar die op het terrein stond, werd afgebroken. Het enorme gebouw, ter grootte van een voelbalveld, stond al jaren leeg. Het gevaar voor sluikstorten was acuut. Dus begonnen de creatieve verzetters van CanalPark de zone meteen op te ruimen en gedeeltelijk in te palmen met bomen. Een volbloed park is er nog niet aan de Ninoofsepoort, wel een pop-up bos dat de actiegroep CanalPark zelf aanplantte. Daarvoor organiseerden ze een growfunding: een geldinzamelactie, die maar liefst 6000 euro opbracht. “Sommige mensen sponsorden een boom. Andere fans van het project kochten speeltuigen en een glijbaan. Ideaal voor de kinderen in het park,” zegt Yannick Schandené van CanalPark.

Het geld is nog niet opgebruikt. Momenteel bezint het comité CanalPark zich over nieuwe acties. “Die hoeven niet eens veel geld te kosten. Via via stootten we op een gratis partij grasmatten. Met die graszoden hebben we, als ludieke actie, die betonnen vlakte bekleed. Prachtige foto“s leverde dat op. En die deden via sociale media razendsnel de ronde. Dat noem ik ‘efficiënt actie voeren in de 21ste eeuw’: speels, origineel én geënt op sociale media.”

Haag

Ga maar eens kijken: het geïmproviseerde pop-up park aan de Ninoofsepoort werkt. Vrijwel meteen lokte het veel bezoekers, vooral uit de buurt. “In de zomer verzamelden elke avond een 15tal Algerijnse oudere mannen onder de bomen. Ze kwamen er een babbeltje te slaan en een theetje te drinken. Het park wordt zo echt een ontmoetingsplek,” zegt Yannick. “Participatie komt soms uit onverwachte hoek. Toen we met enkele activisten de haag rond het park probeerden te snoeien met derderangsmateriaal, kwam een gepensioneerde tuinman uit de buurt ons ter hulp. Hij haalde zijn professioneel snoeimateriaal boven en klaarde de klus op een uurtje tijd. Fantastisch, als we op die manier steun krijgen. Het is ongelofelijk hoeveel hier al veranderd is sinds de picknick. En dat dankzij initiatieven van de burgers en buurtbewoners zelf. De ideeën komen van onderuit. De politiek kan haast niet anders dan volgen.”

Barbecueseizoen

Het werk van CanalPark is bijlange niet afgelopen. Het park staat opnieuw op de politieke agenda sinds hun acties. Maar het comité blijft ijveren voor een volwaardig park, geen kleine groenstrook in de betonvlakte. “We willen iets constructiefs doen met openbare ruimte, waar niks mee gedaan wordt. Het park is 2,5 hectares. Daar zit een enorm potentieel, dat niet ten volle benut wordt. Dankzij buurtparticipatie krijgen de bewoners een stuk publieke ruimte terug,” aldus Bram. “Het volgende werkpuntje is mobiliteit. Er waren lange tijd plannen om een tramlijn door het park te loodsen. Maar dat probleem lijkt voorlopig van de baan. Ons ultieme doel is een groot park dat voldoet aan de noden van de bevolking. Een park waar ruimte is voor ontmoeting, spel en ontspanning. Als dat lukt, zou dat fantastisch zijn.”

 

Een artikel in het kader van 'Future Perfect', een initiatief van het Goethe-Instituut en Futurzwei, in partnerschap voor België met Oikos en Etopia.

Thijs Demeulemeester
Freelancejournalist uit Gent. Hij werkt voor De Tijd, Weekend Knack, Trends en andere publicaties.

 

Read 3911 times Last modified on dinsdag, 19 mei 2015 11:11

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.