logo

vrijdag, 31 juli 2015 11:17

FUTURE PERFECT: verhalen voor een betere toekomst

Written by
Rate this item
(0 votes)

FUTURZWEI en het Goethe-Institut gaan wereldwijd verhalen verzamelen voor een betere toekomst: FUTUREPERFECT

De sociale en economische crises van onze tijd kunnen niet alleen door politici, ingenieurs of de markt worden opgelost. Ieder van ons moet onderzoeken wat hij of zij zelf kan doen. Die houding verbindt de mensen over wie FUTUREPERFECT vanaf vandaag vertelt. Het Goethe-Institut en de stichting FUTURZWEI starten op internationaal niveau een project waar FUTURZWEI in het Duitstalige gebied al een paar jaar succesvol mee bezig is. In dit gemeenschappelijke project worden mensen, initiatieven en bedrijven voorgesteld die nu al heel praktisch aan een andere, betere toekomst werken.

Drie Noord-Amerikaanse surfers maken skateboards van in de oceaan gedumpte visnetten. Ahmed Saleh legt in de Gazastrook daktuintjes aan en creëert daarmee niet alleen een extra voedselbron, maar ook meer speelruimte voor zichzelf. Deze verhalen en nog veel meer andere presenteert FUTUREPERFECT in de hoop een internationale dialoog over een betere toekomst op gang te brengen. Uit Brazilië horen we een verhaal over poëzieavonden in straatarme gebieden, uit Zwitserland over een bank die kleine en middelgrote ondernemingen ondersteunt en uit Tunesië over een bejaardenhuis waar de jeugd zich voor inzet. FUTUREPERFECT begint met 39 verhalen uit 17 landen. Elke week wordt minstens één verhaal toegevoegd uit een van een steeds grotere groep landen.

FUTUREPERFECT spoort mensen aan om vaste denkkaders en gewoonten ter discussie te stellen – door het praktische bewijs dat het allemaal ook helemaal anders kan. Het wordt ondersteund door een groot aantal partnerinstellingen, die altijd ter plaatse bekijken wat relevant en transformatief kan zijn. De netwerken van Goethe-Instituten in het buitenland geven FUTUREPERFECT dus een lokale en tegelijk internationale dimensie. In samenwerking met deze partners worden de verhalen in de taal van het betreffende land geschreven, steeds gecoördineerd door het plaatselijke Goethe-Institut. Tot de verschillende betrokken instellingen behoren gerenommeerde stichtingen en sociaal-ecologisch georiënteerde tijdschriften en journalisten, maar ook organisaties op het gebied van architectuur en musea. In Nederland doet stichting Urgenda, een duurzaamheidsorganisatie, als partner mee.

Op de centrale website www.futureperfectproject.org vindt u alle verhalen in het Engels en Duits, op de lokale websites van het Goethe-Institut altijd in de taal van het land. De verhalen en foto’s worden gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie en het delen en verder vertellen ervan wordt uitdrukkelijk gewenst. Zoals de hoofdpersonen uit de verhalen willen FUTURZWEI en het Goethe-Institut met dit project een goede omgang met de aarde stimuleren. En laten zien dat alles mogelijk is als mensen alle speelruimte benutten die ze hebben.

Een initiatief van FUTURZWEI en het Goethe-Institut in samenwerking met de partners Oikos en Etopia voor België

www.futureperfectproject.org
www.futureperfectproject.de
www.goethe.de/brussel/futureperfect

Contact:
FUTURZWEI. Stiftung Zukunftsfähigkeit 
Luise Tremel 
Coördinator FUTUREPERFECT 
Tel.: +49 331 2354 4674
tremel@futurzwei.org 

Goethe-Institut Hauptstadtbüro
Viola Noll
Perswoordvoerder
Tel.: +49 30 259 06 471
noll@goethe.de


Goethe-Institut, Brussel
Cordula de Pous
Tel. : +32 2 238 11 63
cordula.depous@bruessel.goethe.org

Actuele evenementen in het kader van FUTUREPERFECT:

1 juli 2015, 18.30 uur, Berlijn, Duitsland
Haus der Berliner Festspiele
FUTUREPERFECT: Weltgeschichten und Kunstgriffe – ein Eröffnungsabend
met Harald Welzer, Berthold Franke, Péter Pozsár, Lia Rea, Alex Rühle, Luise Tremel

31 juli en 1 augustus, de hele dag, Vigántpetend, Hongarije
FUTUREPERFECT op het festival
Postertentoonstelling, ideeënworkshop en -bord, gesprekken tussen HelloWood en FUTUREPERFECT Hongarije – in het tijdelijke HelloWood-dorp, dat aan leefruimtes van kleine gemeenschappen in de 21e eeuw is gewijd.

8 oktober 2015, 11.00 tot 19.00 uur, Parijs, Frankrijk
Goethe-Institut Parijs
FUTUREPERFECT. Een conferentie
De Franse projectpartner, het FUTURZWEI-team, kunstenaars en medestrijders geven een positieve impuls aan en hun visie op duurzame economische praktijken en een duurzame levenswijze.
Contact: Tsveta Dobreva, Tsveta.Dobreva@Paris.goethe.org

28 oktober 2015, 19.30 uur, Rotterdam
Goethe-Institut Rotterdam
FUTURE PERFECT: A common good?
Deskundigen uit het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en economie discussiëren over een economie voor het algemeen welzijn en initiatieven waarin concreet een maatschappelijk aandeel te zien is. Wat altijd doorklinkt is: in wat voor wereld willen we leven?
Contact: Sophia Karimi, Sophia.karimi@Amsterdam.goethe.org

 

Read 4334 times Last modified on maandag, 14 december 2015 18:38

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.