logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Nieuw Oikos-tijdschrift: De herontdekking van het gemene.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Over de ‘commons’ als een van de sleutelwoorden van deze tijd. 

Het woord ‘commons’ wordt vandaag vaak in de mond genomen, misschien wel te vaak, omdat het niet altijd duidelijk is wat daar dan precies mee bedoeld wordt. Een begripsomschrijving en wat meer achtergrond over het opduiken van deze term is daarom welkom. Deze bijdrage situeert dat bovendien binnen de huidige discussies over politieke verandering, maar concludeert dat de betekenis van commons er vooral in ligt dat het om praktijken gaat die een nieuw mens-en wereldbeeld belichamen. 

Met deze woorden leidt Lieven De Cauter zijn bijdrage in de nieuwe Oikos-uitgave in. Lees hier meer over de achtergrond, de sterktes en de aandachtspunten van het begrip commons

Lees hier het volledige artikel: Oikos_85_06_gemeengoed_De_Cauter.pdf

Dit artikel verscheen in het jongste Oikos-nummer waar onder meer ook Hendrik Schoukens vertelt over rechten van de natuur als paradigmashift. Denise De Bondt vertelt over haar eerste ervaring als voogd van een Afghaanse jongen. Verder komt ook Gaea Schoeters in deze editie aan bod met haar literaire betoog waarbij ze de nadruk legt op het nieuwe publieke debat waarbij degene die het luidste roept gehoord wordt. Lees hier alvast het interessante artikel van Lieven De Cauter over Commons. Wil je graag meer lezen vraag dan op www.oikos.be een gratis proefnummer aan of klik hier voor meer informatie over een jaarabonnement.

 

Read 661 times Last modified on %PM, %26 %670 %2018 %15:%feb

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.