Print this page
dinsdag, 07 november 2017 13:57

Nieuwe Oikos publicatie: PEER-TO-PEER Manifest voor een Commons Transitie

Written by
Rate this item
(0 votes)

Kan Wikipedia model staan voor een nieuwe wijze van produceren? Leidt dit ons tot een samenleving waar meer ruimte is voor commons, wat we omschrijven als het zorgzaam beheer van hulpbronnen door een gemeenschap die haar eigen regels vastlegt? Die vraag beantwoordt de cyberfilosoof Michel Bauwens positief in een manifest die hij schreef samen met Vasilis Kostakis. 

Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin de producenten als gelijken een goed creëren dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Het gaat om een manier van produceren die in de lift zit en volgens de P2P Foundation mogelijkheden inhoudt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. Dat kan leiden tot een diepgaande verandering naar een samenleving die gecentreerd is rond commons. Michel Bauwens en Vasilis Kostakis beschrijven dat in dit beknopt boekje: Peer-to-Peer. Manifest voor een commons-transitie,waarvan de Nederlandse vertaling door Oikos verzorgd wordt.

Het boekje presenteert de inzichten over een commons-transitie die groeiden doorheen de debatten van de laatste jaren in de schoot van de P2P Foundation.

De auteurs ontwikkelen hun visie door vier aspecten van P2P samen te brengen: een type van sociale relaties in menselijke netwerken; eveneens een technologische infrastructuur die de veralgemening en opschaling van dergelijke relaties mogelijk maakt; daardoor een nieuwe wijze van produceren en verdelen mogelijk maakt; alsook het potentieel schept voor een transitie naar een economie die ‘generatief’ is voor mens en natuur (in tegenstelling tot het ‘extractief’ karakter van de huidige economie).

 

BESTELLEN

Peer-to-Peer. Manifest voor een commons-transitie kan je bestellen bij Oikos door overschrijving van €4,- + €3,- verzendingskosten op het rekeningnummer BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw met in de mededeling de titel van de publicatie en je adres (enkel binnenland).

Read 2079 times
Administrator

Latest from Administrator

Related items