logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

donderdag, 23 mei 2019 09:30

Brenda Torpy (VS) over Community Land Trusts

Written by
Rate this item
(0 votes)

De crisis op de woonmarkt vraagt - naast meer sociale woningen - ook om de uitrol van nieuwe woonvormen. Een daarvan is de ‘Community Land Trust’ of CLT. De CLT koopt als stichting grond en gebouwen aan. Daarna verkoopt de CLT de woning voor een redelijke prijs, zonder de grond. De CLT blijft eigenaar van de grond waardoor ze tegen speculatie ingaan. Is in ons land CLT nog een kleinschalige ontwikkeling, dan toont de Verenigde Staten dat het ook grootschalig kan. Dat vertelt Brenda Torpy, de directrice van de grootste CLT van de VS, op 4 juni in Leuven. Ontdek hoe ze, ondersteund door toenmalig burgemeester Bernie Sanders, de basis legde voor de Champlain Housing Trust in Vermont.  

Ben je geïnteresseerd in nieuwe woonvormen, commons en voorbeelden van anti-speculatieve stadsontwikkeling? Kom dan meer te weten op deze lezing over de werking van ‘Community Land Trusts’. CLT’s zijn organisaties die blijvend betaalbare woningen beheren op gemeenschapsgrond. Dit model, ontwikkeld in de Verenigde Staten, begint stilaan ook ingang te vinden in Vlaanderen. Na Brussel en Gent lanceert nu ook de Stad Leuven een studie naar de mogelijkheid om met een CLT te starten. 

Meer en meer mensen raken overtuigd van het potentieel, maar kunnen Community Land Trusts meer zijn dan een nicheproduct? Kunnen zij op grote schaal een antwoord bieden op de stijgende woonprijzen en op de stedenbouwkundige en klimaatuitdagingen waar we voor staan? En kan een Community Land Trust een duurzaam platform zijn voor samenwerking tussen burgers en overheid? 

Programma

Lezing (EN): Brenda Torpy vertelt over het ontstaan en de groei van de Champlain Housing Trust, haar visie over de mogelijkheid om op te schalen, geïllustreerd met voorbeelden van over heel de wereld.

Panelgesprek (NL): Dirk Holemans (Oikos) gaat in gesprek over de toepasbaarheid van het model in de Vlaamse context en Leuven met:

Lies Corneillie - schepen van wonen stad Leuven,

Anne Malliet - Team Vlaamse Bouwmeester, 

Bruno Iserbyt - Financieel coördinator Community Land Trust Gent,

Brenda Torpy - Champlain Housing Trust.

Praktisch

Toegang is alvast gratis. Schrijf je in via deze link.

Waar: 20u in M-Museum te Leuven, zaal Forum (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven). 

Read 345 times Last modified on donderdag, 23 mei 2019 10:34

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.