logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Nieuwe paradigma's in het industrieel klimaatbeleid

Written by
Rate this item
(0 votes)

De transitie naar klimaatneutraliteit vormt een van de grootste uitdagingen ooit. Over een periode van 30 jaar zullen we ons energiesysteem, onze mobiliteit en logistiek en landbouw volledig moeten omgooien om broeikasgasemissies tot nul te herleiden. Het politieke en publieke debat vernauwt zich echter vandaag tot de vraag ‘wie moet betalen voor transitie?’ en speelt in het bijzonder de industrie uit tegen de rest van de samenleving. Bestaat er hier een derde weg naar een breed gedragen transformatie van onze samenleving? Thomas Wyns (VUB), gaat in op deze vraag door de transitie naar een klimaatneutrale samenleving te bekijken in dit artikel vanuit het oogpunt van de Vlaamse grootindustrie. 

Zowel hun specifiek context als mogelijke routes naar klimaatneutraliteit komen aan bod.

Lees hier het volledige artikel >> Nieuwe paradigma’s in het industrieel klimaatbeleid – Tomas Wyns <<

Dit artikel verscheen in het jongste Oikos-nummer waarin klimaat de hoofdrol krijgt. Verder komen in dit nummer ook het Beleidsteam van Bond Beter Leefmilieu aan bod die het ecologisch regeringsbeleid onder de loep nemen, Bernard Mazijn vertelt hoe de vraag naar grondstoffen vandaag onder druk staat en in een interview met Bo Van Hoorickx en Myriam Safi komen ook de stemmen van de nieuwe klimaatgeneratie aan bod. Vraag nu hier jouw gratis proefnummer aan of kijk hier voor meer informatie over een abonnement op het Oikos-tijdschrift.

 

Read 624 times Last modified on donderdag, 11 april 2019 17:11

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.