Print this page
zondag, 15 september 2013 22:17

Mensen repareren de stad

Written by
Rate this item
(0 votes)

Recent organiseerde ik mee een Repair Café in het Gentse. Op het eerste zicht gewoon een toffe activiteit, waar enkele handige Harry's proberen oude spullen te herstellen. Maar het zegt veel meer over de hedendaagse stad en tijd dan we denken. Zo toont het een stad die bruist van kennis en engagement. Zo was het eerder eenvoudig om reparateurs te vinden, mensen die zich in hun vrije tijd ontpopten tot hooggekwalificeerde technici. Verwonderlijk? Nee, want diversiteit en compactheid zijn net kernkwaliteiten van stedelijkheid. Dat betekent veel mensen met diverse kwaliteiten dicht bij elkaar, verbonden in allerlei netwerken. De stad zit ook vol creatieve broeiplaatsen, plekken waar mensen voortdurend leren van elkaar. Zo zijn enkele reparateurs actief bij TimeLab, een werkplaats waar mensen hun kennis en ervaring delen. Dergelijke fablabs vind je in meer dan duizend steden over heel de wereld.

Een Repair Café is een boeiend sign of the times. Wie het voor de crisis, pakweg tien jaar geleden had voorgesteld, was misschien wel op hoongelach onthaald: 'koop toch gewoon een nieuw toestel als het stuk is, dat is goed voor de economie'. Ondertussen is het besef gegroeid dat het zo niet verder kan met onze wegwerpsamenleving, dat we zelf werk moeten maken van de transitie naar een sociaalecologische samenleving. En hierbij is de stad duidelijk het labo van de toekomst, de initiatieven zijn ondertussen bijna niet te tellen: Repair Cafés voor kapotte kleding, huishoudelijke apparaten en fietsen, coöperatieven voor hernieuwbare energie, collectieve moestuinen, klerenruil initiatieven, weggeefbeurzen, autodelen, ...

En zo'n Repair café toont ook dat steden niet langer gewoon onderdeel van een bepaald land zijn. Ze zijn in de 21ste eeuw knooppunten van het centrale netwerk, ze vormen een bijzondere verknoping van globale processen en lokale omstandigheden. Lokaal betekent nu ook niet langer 'een plek op zichzelf', maar wel 'een plaats open en verbonden met de wereld'. Een belangrijk globaal proces hierbij is het horizontaal worden van de wereld. Was vroeger kennis hiërarchisch, geproduceerd door en te vinden bij bepaalde instellingen (de universiteit en haar bibliotheek, de uitgeverijen en hun encyclopedie), dan is kennis nu aanwezig in horizontale netwerken. En is dus een Repair Café een succes omdat ongeveer over elk toestel dat iemand meebrengt, er op minder dan een minuut op internet informatie is te vinden. Dat kan het originele bouwschema zijn, of een filmpje waar iemand toont hoe je een bepaald toestel demonteert.

En ik kan persoonlijk getuigen wat een verschil dat maakt met pakwegg een kwarteeuw geleden. Als student kocht ik toen in een romantische bui een oude moto (voor de kenners: een Honda CB250). Dit bleek algauw in lamentabele toestand te zijn, dus ontstond het plan om hem te reviseren. Maar daarvoor heb je de 'manual' nodig. En wat doe je dan in een tijd zonder internet? Je gaat naar de bibliotheek en gaat op zoek naar een gespecialiseerd tijdschrift. En daarin vind je dan een advertentie van een kleine uitgeverij in Londen die dergelijke manuals nog uitgeeft. Dan per brief die handleiding bestellen, zodat je uiteindelijk zes weken later het boek in je brievenbus ontvangt. Zes weken! Terwijl dus nu op een Repair café het zes seconden duurt om een manuel te vinden! Of hoe informatie-vergaring en -uitwisseling in de huidige tijd helemaal anders verloopt, wat burgers alleen maar sterker kan maken als ze de handen uit de mouwen willen steken voor de samenleving.

Uiteraard zullen Repair Cafés de stad en dus ook de wereld niet duurzaam maken. Ze tonen wel het enorme potentieel aan engagement, kennis en vaardigheden aanwezig in de stad. En met de nieuwe communicatiemiddelen liggen de kansen voor transitienetwerken zonder grenzen voor het grijpen. Het is aan slimme stedelijke besturen om deze opportuniteiten te grijpen. Waarom bijvoorbeeld niet streven naar een 'herstelstad', met als ambitie dat alle apparaten hersteld kunnen worden in de eigen stad. Het zou een schat aan tewerkstelling betekenen, en een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw van een kringloopeconomie.


Het is duidelijk: of het nu gaat om de gewijzigde omgang met spullen, de kritische kijk op voedsel of het streven naar duurzame mobiliteit. Steden zijn de broedplaatsen zijn van duurzame verandering, de veranderingsruimten waar de 21ste eeuw (eindelijk) vorm krijgt.

Read 5667 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Latest from Dirk Holemans