logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

maandag, 02 juli 2012 15:01

Populism in Europe

Written by
Rate this item
(0 votes)

GEF_-_Populism_in_Europe_-_plano_frontcover-1

In heel Europa worden groene en linkse politieke partijen geconfronteerd met opkomende rechts-populistische bewegingen. De opkomst van rechts populisme en haar politiek van ‘angst en verbondenheid’ vormt een uitdaging voor onze democratie op nationaal en Europees vlak. Hoe moeten progressieve partijen deze populistische uitdaging aangaan? Welke rol kan de groene beweging hierbij spelen?

Door de ontkenning van waarden als diversiteit, openheid en kritische (zelf)reflectie vormen deze bewegingen in feite een bedreiging voor de Europese waarden. Hun vertoog raakt de kern van de democratie en kan niet zonder weerwoord blijven. De Green European Foundation (GEF), koepel van de Europese groene denktanks, lanceerde het boek, Populism in Europe in oktober 2011. Dit boek is een verzameling van artikels van enkele vooraanstaande Europese denkers, waarvan de meesten uit een politiek groene hoek komen. Vanuit Europees perspectief proberen zij de vragen te formuleren die groene en progressieve partijen in het bijzonder moeten beantwoorden in het populistische discours, dat aan de essentie van democratie en fundamentele Europese waarden raakt door begrippen als diversiteit en tolerantie in vraag te stellen.

Met bijdragen van: Daniel Cohn-Bendit en Edouard Gaudot, Dick Pels, Sarah de Lange, Øyvind Strømmen, Soňa Szomolányi, Olga Pietruchova, Merijn Oudenampsen, Robert Misik, Marco Jacquemet, Barbara Hohenedder en Dirk Holemans. Redactie door Erica Meijers. 

Deze publicatie is UITVERKOCHT!

Read 13774 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.