logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Human Ecology-Ongehoord! Klimaatvluchtelingen

25 november 2019 20:00 – 22:00
Location: STUK, Naamsestraat 96, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Klimaatvluchteling/ klimaatontheemde... 

klimaatling

Klimaatverandering is vaak een motor die ook andere redenen om te migreren versterkt. Voorbij het wij-zij verhaal is het belangrijk om een klimaat te scheppen waarin we ons niet langer blindstaren op de migratie zelf, maar kunnen focussen op de oorzaken. Enkel door die aan te pakken zullen we tot oplossingen komen waar we allen beter van worden.

Al sinds geruime tijd zijn de gevolgen van catastrofes als tropische stormen, droogtes en overstromingen haast niet uit het nieuws weg te slaan. Klimaatverandering dwingt elk jaar miljoenen mensen op de vlucht, en dat zullen er in de toekomst enkel maar meer worden. Toch wordt de term ‘klimaatvluchteling’ niet erkend in asielwetgeving.

Een veranderend klimaat leidt steeds vaker en steeds meer tot rampen en ontberingen. Dit is des te meer het geval in het Globale Zuiden, waar droogtes, voedseltekorten, stormen en moessonregens het moeilijk, het vaak onmogelijk maken om te overleven. Migratie en vlucht zijn dan dikwijls een laatste uitweg.

DEBAT

Lien Vandamme (11.11.11): Wat zijn de feiten, wat zijn de cijfers? Waar liggen de knelpunten in dit gegeven? 

Wim Schrever (Climaxi vzw) stelde een boek samen met getuigenissen van mensen op de vlucht voor een veranderend klimaat. Hij stelt het boek voor en brengt enkele van de getuigen mee. 

Tine Hens (MO* Magazine) zorgt voor een inleiding en breit het geheel vlot aan elkaar. 

INSCHRIJVEN

Schrijf je in via deze link: Klimaatvluchtelingen 

ORGANISATIE 

Oikos, Masereelfonds, Climaxi, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid i.s.m. STUK

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.