logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

10 JAAR OIKOS | The new eco-nomics

28 januari 2020 20:00 – 22:00
Location: Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Inspirerende denkers voeren je mee naar nieuwe denkbeelden en praktijken

Hoe ziet de economie van de toekomst er uit? Is het een systeem dat iedereen levenskansen biedt binnen de grenzen van de planeet? En hoe kunnen we duurzame levensstijlen ondersteunen die ook genietbaar zijn? Vanuit die vragen organiseert denktank Oikos haar tiende verjaardag en doet dat met een feestcongres mét inhoud. Vier inspirerende denkers uit evenveel landen voeren je mee naar nieuwe denkbeelden en praktijken.

SPREKERS 

De Britse progressieve econoom Jason Hickel is economisch antropoloog en docent London University College. Verder is hij ook auteur van o.m. The Divde en schrijft hij regelmatig in de The Guardian en Foreign Policy. Jasons onderzoek richt zich op mondiale ongelijkheid, politieke economie, post-ontwikkeling en ecologische economie. In zijn etnografische werk legt hij de focus op arbeidsmigratie en politiek in Zuid-Afrika. 

De Duitse politieke econome Maja Göpel is Secretaris-Generaal van de Duitse Advisory Council on Global Change van o.m. The Great Mindshift. Why a New Economic Paradigm is essential for sustainability transformations. Göpel doceert tevens ook als expert in klimaatbeleid, als hoogleraar aan de Leuphana Universiteit in Lüneburg. 

Spaanse onderzoekster Beatriz Rodríguez-Labajos, maar nu in VS werkend aan University of Californië Berkeley, met focus op verband tussen duurzaamheid en klimaatrechtvaardigheid (het perspectief van het Zuiden) -> zij gaat digitaal deelnemen omwille van ecologische redenen (voetafdruk vliegen). Rodríguez-Labajos focust in haar onderzoek sterk op de sociaal-economische dimensies van biodiversiteit, milieurechtvaardigheid en de beoordeling van ecosysteemdiensten.

Kees Vendrik heeft als hoofd-econoom bij Triodos Bank de taak om dialoog stimuleren voor duurzame financiering en het paradigma van de economie te veranderen. Daarnaast zetelt hij ook als voorzitter van de sectortafel voor elektriciteit in het Nederlands klimaatakkoord. Verder was hij ook vice-president van de Algemene Rekenkamer, voorzitter van het Instituut voor Fondsenwerving en de Stichting voor Democratie en Media. Ook heeft hij politieke ervaring als parlementslid en woordvoerder van Economie en Financiën bij Groen Links. 

Moderator: Tine Hens, Mo Magazine en auteur van boeken zoals 'Het klein verzet' en 'Het is allemaal de schuld van de Chinezen!'.

Praktisch

Wanneer: di 28.01.2020 - 20:00

waar: Theaterzaal, Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent.

Prijs: €5

Taal: Engels gesproken

Tickets

Bestel >> hier << jouw tickets.

Organisatie

Organisatie Oikos - in samenwerking met Vooruit

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.