logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

10 JAAR OIKOS | The new eco-nomics

28 januari 2020 20:00 – 22:00
Location: Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Inspirerende denkers voeren je mee naar nieuwe denkbeelden en praktijken

Hoe ziet de economie van de toekomst er uit? Maakt het een goed leven voor iedereen mogelijk binnen de grenzen van de planeet? Welke nieuwe infrastructuren ondersteunen duurzame levensstijlen, met respect voor het Zuiden? En hoe kunnen we solidair zijn met de toekomstige generaties? Vanuit die vragen organiseert Oikos denktank haar tiende verjaardag met een feestcongres mét inhoud. Laat je meevoeren naar nieuwe denkbeelden en praktijken met inspirerende deze denkers.

SPREKERS 

Dr. Jason Hickel is economisch antropoloog en auteur. Hij was docent aan de London School of Economics, de University of Virginia en aan Goldsmiths, University of London. Hij is auteur van The Divide: A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions en schrijft voor o.a. The Guardian.

De Duitse politiek-econome Maja Göpel is expert klimaatbeleid en Secretaris-Generaal van de Duitse adviesraad voor Global Change. Ze doceert aan de Leuphana Universiteit Lüneburg en is auteur van o.m. The Great Mindshift: How a New Economic Paradigm and Sustainability Transformations go Hand in Hand.

In zijn boek Identiteit toont klinisch psycholoog Paul Verhaeghe hoe de neoliberale economie mensen letterlijk ziek maakt. Drie jaar later verscheen van zijn hand Autoriteit. Daarin verkent Verhaeghe nieuwe horizontale modellen van organisatie, gestoeld op samenwerking i.p.v. competitie.

Kees Vendrik is hoofd-econoom bij Triodos Bank en heeft de taak dialoog te stimuleren voor duurzame financiering en het paradigma van de economie te veranderen. Hij zetelt als voorzitter van de sectortafel voor elektriciteit in het Nederlands klimaatakkoord, was vice-president van de Algemene Rekenkamer en heeft politieke ervaring als parlementslid en woordvoerder van Economie en Financiën bij Groen Links. 

Moderator Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. Binnenkort verschijnt haar nieuwe boek Het is allemaal de schuld van de Chinezen.

Muziek & proza

Bart Maris is de onvermoeibare duizendpoot van de Belgische jazz. Na 25 jaar in verschillende grotere formaties te hebben gespeeld (o.a.Think Of One en Flat Earth Society) zoekt Bart Maris (trompet) nu in duo met Peter Vandenberghe (piano) naar directere muzikale
dialogen in steeds wisselende klanklandschappen.

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenares en schrijfster. Met haar pittige teksten wil ze haar publiek een geweten schoppen. Hind won in 2018 de BILL Award — de Ultima voor jong talent. Ze werkt momenteel aan haar literaire debuut Kruimeldief.

Praktisch

Wanneer: di 28.01.2020 - 20:00

waar: Theaterzaal, Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent.

Prijs: €5

Taal: Engels gesproken

Tickets

Bestel >> hier << jouw tickets.

Organisatie

Organisatie Oikos - in samenwerking met Vooruit

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.