logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

MONETARY PLURALITY - Georgina Gomez

02 april 2019 19:30 – 22:00
Category: Evenementen denktank

Stadsmunt, Torekes en euro’s – waarom een veelvoud aan munten ons sterker maakt

Het Gentse stadsbestuur wil naast de euro haar eigen stadsmunt invoeren. Zo creëert ze een innovatieve en hedendaagse hefboom om de lokale economie te stimuleren en bouwt ze verder op wat er al bestaat. Want er zijn al de wijkmunten Torekes en Pluimen en sommige winkels aanvaarden Bitcoins en andere digitale betaalsystemen.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt met “monetary plurality”: wanneer is het zinnig en wanneer niet? Bestaat er zoiets als inferieur geld en wat is dat dan? Hoeveel munten kan een gewone burger mentaal in zijn portefeuille beheren? En hoe kan het beleid deze veelvoud aan munten kaderen of zelfs stimuleren? 

Dr. Georgina M. Gomez (Erasmus Universiteit Rotterdam) doet al jaren onderzoek naar het fenomeen. Ze kent zowel de reële economische praktijken als de theoretische discussies over “Monetary Plurality” op haar duimpje. Haar lessen tekende ze samen met internationale collega’s op in het boek “Monetary Plurality in Local, Regional and Global Economies” (Routledge 2018) en deelt ze binnenkort ook met ons in Gent. 

PROGRAMMA

Lezing

Georgina Gomez - Monetary Plurality in Local, Regional and Global Economies

Panelgesprek: 'Lokale munten in de praktijk'

Wim Van De Putte - Uitmuntend Limburg vzw werkt momenteel samen met 9 Limburgse lokale besturen aan de LimbU, een gemeenschapsmunt die inzet op duurzaamheid, gemeenschapszin en lokale producten.

Gregory Cremmerye - Samenlevingsopbouw Gent, neemt deel vanuit zijn ervaring als trekker van de sociale gemeenschapsmunt Torekes in de Gentse Rabotwijk. Met deze lokale munt zetten ze in op buurtzorg, burenzorg en milieuzorg.

PRAKTISCH

Dinsdag 2 april 2019 om 19u30 – 22u

Locatie: Auditorium André Devreker (0 HOV), Campus: Campus Tweekerken - Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent

INSCHRIJVEN

5 € incl. drankje (gratis voor studenten).

Hoe bestel ik een ticket?

Stap 1: Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang jouw ticket (*U hoeft geen papieren versie van het ticket mee te brengen op de dag zelf) 

Stap 2: Schrijf 5 € over op het rekeningnummer BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw met in de mededeling ''Monetary plurality + naam'. 

Stap 3: Van zodra we uw betaling hebben ontvangen is uw inschrijving officieel. 

ORGANISATIE VAN

Muntuit, Oikos, Rethinking Economics Ghent, Economy for the Common Good (ECG – Belgium).

Ticket Type Quantity
Monetary Plurality - Georgina Gomez N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.