logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Ongehoord / Human Ecology - Klimaat

01 april 2019 20:00 – 22:00
Location: STUK, Naamsestraat 96, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

De aandacht voor het klimaatproblematiek neemt jaar na jaar toe. Het probleem is globaal, maar de actie is vooral lokaal. De wagen aan de kant zetten, minder vliegen, vegetarisch eten, alternatieve energie aankopen, steeds meer mensen willen iets aan hun voetafdruk doen. In eigen land komen duizenden volwassenen en  scholieren op straat om van de regering maatregelen te eisen. Tegelijkertijd lezen we dat afgedankte wagens naar Afrika gaan, er wereldwijd massaal veel nieuwe vliegtuigen gekocht worden, de vraag naar vlees piekt o.a. door de toegenomen rijkdom in Azië en Trumps Amerika terug volop steenkool wil exploiteren. In Frankrijk en andere Europese landen staan Gele Hesjes op tegen te dure klimaatmaatregelen.

De vraag naar de schaal van inspanningen en maatregelen dringt zich op. Kunnen lokale, individuele inspanningen het verschil maken als overheden niet meewerken? Hoe kan een klein, verouderend continent als Europa wegen op het klimaatbeleid van andere continenten? Welke effectieve samenwerkingsverbanden helpen op mondiaal vlak? Kan schone technologie het verdwijnen van oerbossen compenseren? En zijn de nieuwe technologieën voldoende verspreid over de continenten? 

Deze en andere vragen leggen we voor aan Jos Delbeke (ex-directeur-generaal Klimaat EU, KU Leuven) en John Vandaele (MO*). Moderator: Ine Renson, journalist De Standaard.

Inschrijven

Schrijf je in via deze link.

Locatie 

STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Organisatie

Masereelfonds, Oikos, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid-CEO, Climaxi

 

 

 

 

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.