logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Op grond van samenwerking: Commons heruitgevonden

07 februari 2019 20:00 – 22:00
Category: Evenementen denktank

"Wist je dat het idee van de commons terug gaat op eeuwenoude gebruiken? Het Mechelse Vrijbroekpark is daar een straf voorbeeld van. Zonder het gezamenlijk gebruiksrecht van een aantal bewoners, was het nu zeker verkaveld." Dirk Holemans.

Grond is al meer dan twee eeuwen onderhevig aan processen van privatisering, verkaveling en vermarkting. Al even lang zijn er schuchtere pogingen om dat proces te stoppen of om te keren denk aan pacht, sociale woningbouw of stadsvernieuwing. In het boek ‘Op grond van samenwerking’ komen voorbeelden aan bod waar mensen gezamenlijk optreden als overheid én markt tekortschieten.

Van het in ere herstellen van trage wegen, die fungeren als veilige en mooie verbindingen voor de zwakke weggebruiker; wooncoöperaties waar je als aandeelhouder zorgeloos kan wonen met een levenslang woonrecht; tot stichtingen als De Landgenoten, die kostbare landbouwgrond uit de markt halen en die tegen een eerlijke prijs ter beschikking stellen van bioboeren.

Tegelijk botsen deze nieuwe initiatieven ook op het wettelijk verankerde recht op eigendom en nieuwe vormen van privatisering. Dirk Holemans toont hoe deze nieuwe initiatieven, gebaseerd op samenwerking, een antwoord kunnen bieden op deze hedendaagse uitdagingen.

WANNEER

07/02/2019 - 20 u.

WAAR

Hof van Busleyden / Zaal Dodoens, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen.

TICKETS

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.