logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Human Ecology  -  Ongehoord 'OP GROND VAN SAMENWERKING'

03 december 2018 20:00 – 21:30
Location: STUK, Naamsestraat 96, Leuven, Vlaanderen, België

WAT

Grond wordt al eeuwen geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. Commons bieden een alternatief: burgers halen grond uit de logica van de markt en brengen hem in gemeenschappelijk beheer. Op die basis organiseren ze dan bijvoorbeeld betaalbaar wonen, voedselproductie of  trage wegen. 

Het boek "Op grond van samenwerking" (A. Kuhk, D. Holemans en P. Van den Broeck, red., EPO 2018) is het resultaat van het INDIGO- onderzoeksproject naar grondgebonden commons in Vlaanderen. Het reikt daarvoor een theoretisch kader aan en presenteert ook enkele concrete voorbeelden. 

Naast de algemene voorstelling van het boek focust deze avond op gemeenschappelijke grond en collectieve woonprojecten, zoals community land trust (CLT) en co-housing. Daarbij is er aandacht voor zowel de mogelijkheden als de huidige hinderpalen voor dergelijke projecten.

WIE

Panel

Annette Kuhk en Pieter Van den Broeck, Architectuur en Maatschappij, KU Leuven (boekpresentatie) 
Geert De Pauw, CLT-Brussel
Monica Quintens, co-housing Botanico
Wouter Nilis, ir-architect, ondervoorzitter Stad en Architectuur
Dirk Holemans, coördinator Oikos (afrondende beschouwing) 

Moderator

Tine Hens, journaliste MO*

INSCHRIJVEN

Toegang is gratis, maar graag Inschrijven.

ORGANISATIE VAN

Oikos Denktank, Masereelfonds, Climaxi, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid CEO i.s.m. STUK

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.