logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

LANCERING BOEK 'OP GROND VAN SAMENWERKING'

13 november 2018 09:00 – 17:00
Location: Rataplan, Wijnegemstraat 27, Borgerhout, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

Al meer dan twee eeuwen wordt grond geprivatiseerd, verkaveld en vermarkt. En al even lang zijn er schuchtere pogingen om dat proces te stoppen of om te keren – denk aan pacht, sociale woningbouw, natuurherstel of stadsvernieuwing. De praktijkvoorbeelden in dit boek tonen hoe mensen gezamenlijk optreden als de publieke overheid én de markt tekort schieten in het duurzaam beheer van grond. Tegelijk botsen ze op het ‘absolute’ recht op eigendom dat in de Belgische wet staat, en dat gedeeld eigenaarschap of gebruiksrecht in de weg staat.  Bij dergelijk collectief bezit of gebruik beland je bij de commons. Dit zijn culturele en natuurlijke hulpbronnen met een belangrijke rol voor burgers in het gebruik en beheer ervan.

Op grond van samenwerking is een initiatief van het INDIGO onderzoeksproject en bundelt bijdragen van diverse Vlaamse experten inzake commons. Het richt zich tot een brede groep van praktijkmensen die op zoek zijn naar nieuwe - meer solidaire - manieren om grond te beheren.

Op de lancering van dit boek "Op grond van samenwerking", gaan we met het publiek in debat aan over de nieuwe, vitale commons in Vlaanderen en Brussel. Bij de commons markt delen geëngageerde mensen met u hun ervaringen over gezamenlijke initiatieven voor gedeeld eigenaarschap of gedeelde gebruiksrechten. 

WANNEER 

13 november - van 9 u tot 17:00 u 

*Na de boeklancering kan u ook terecht in de Roma vanaf 19:00 u voor de 'Commons stadsateliers' - Antwerpen Sharing City.

WAAR 

Rataplan, Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout. 

INSCHRIJVEN

Deelname aan de boeklancering is gratis, we vragen wel om in te schrijven. Bestel nu je gratis ticket onderaan deze pagina (inschrijven is mogelijk tot 07/11 19 u).

Wil je toch graag nog deelnemen aan deze dag stuur dan een mail naar info@oikos.be.   

GEZAMENLIJK INITIATIEF VAN

Het INDIGO onderzoeksteam & Oikos Denktank.

Ticket Type Quantity
TICKET - LANCERING 'OP GROND VAN SAMENWERKING' N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.