logo

 • Aral Balkan
 • Kate Raworth
 • Yochai Benkler
 • Vandana Shiva
 • Rob Hopkins
 • Michel Bauwens
 • Harald Welzer
 • Saskia Sassen
 • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

NAAR EEN ECONOMIE VAN HET GENOEG

26 mei 2018 13:30 – 17:00
Location: De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16, Antwerpen, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

 

Het dominante verhaal binnen onze samenleving is dat een goed leven bestaat uit een superdrukke job en grenzeloze consumptie. Steeds meer spullen, die extra citytrip of de nieuwe auto, het zou gelijk staan aan beter. De realiteit toont een ander beeld: zowel de planeet als steeds meer mensen hebben te maken met een burn-out, wat psychologen omschrijven als het eindstadium van langdurige roofbouw op het lichaam. 

Er is dus nood aan een ander verhaal, dat toont dat een rijk leven juist vertrekt vanuit het erkennen van grenzen. Waarbij zinvolle activiteiten die de draagkracht van onszelf en de planeet erkennen, de basis vormen voor een florerende samenleving. Dat vraagt om een andere visie op onze economie, die mens en planeet versterkt in plaats van uit te putten. Die wegwerpen vervangt door delen, kringlopen en een eerlijk aarde-aandeel voor elke bewoner op onze levende planeet.

PROGRAMMA

13.30 u - Verwelkoming

14 u - Vera Dua (Terra Reversa) en  Dirk Holemans (Oikos)

14.15 u - Jan Mertens (Oikos) over: "goed leven binnen grenzen"

14.45 u - Luc Alaerts (coördinator van het steunpunt Circulaire Economie) over: "de praktijk en wat gebeurt er in Vlaanderen"

15.15 u - Pauze

15.30 u Antwerpse initiatieven

 • Liesbet Veulemans van Op wieltjes: Een kinderfiets is leuk en handig. Maar ze zijn ook duur en worden snel te klein. Bij A’pen op Wieltjes leen je een kinderfiets. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig (meer info).
 • Lief Vogels van Collectief goed:  Het doel van dit nieuw coöperatief woonmodel is goede, betaalbare woningen verhuren aan kwetsbare gezinnen (meer info). 
 • Bram Van Hove van Stadsakker: Bijdragen aan lokale en duurzame voedselproductie door moestuinen te (re)introduceren in de stad. + Opstap naar vast werk voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (meer info). 

16.15 u - Gesprek met de zaal

16.45 u - Drink

INSCHRIJVEN

Dit evenement is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Reserveer je ticket onderaan deze pagina. 

ORGANISATIE

Denktank Oikos & Terra Reversa, en ook een hommage aan Ward Bosmans, als stichter van Terra Reversa

MEER INFO

Wil je graag op de hoogte blijven over dit evenement kijk dan zeker ook op onze Facebookpagina en Twitter.  

Ticket Type Quantity
Ticket 'Economie van het genoeg' N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.