logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

VOLZET - LEZING CHRISTIAN FELBER* Gemene-goed-economie als wegwijzer

06 maart 2018 20:00 – 22:00
Location: Minard, Walpoortstraat 15, Gent, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

 

*This lecture is in English 

 

Hoe ziet een economie eruit die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen zicht geeft op een goed leven? De Oostenrijkse econoom Christian Felber biedt een inspirerend antwoord.

 

Ons huidig economisch model negeert de ecologische grenzen van onze planeet, houdt ongelijkheid in stand en slaagt er niet in om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat is de nuchtere analyse van econoom Christian Felber. Het is dan ook geen toeval dat meer en meer mensen voorstander zijn van een nieuw en meer ethisch economisch systeem. Eén dat juist inzet op milieubescherming en sociale gelijkheid.

 

Wat

Economy of the Common Good  

De Oostenrijker wil de economische wegwijzers radicaal omkeren en reikt met zijn Economy of the Common Good een alternatief economisch systeem aan. Het vindt weerklank over heel de wereld. De Economy of the Common Good wil de spelregels zo veranderen dat de economie ten dienste komt te staan van het algemeen belang. Het gemene goed, zeg maar. Hoe kunnen we ons economisch model zo aanpassen dat er een verschuiving komt van winst voor enkelen naar welzijn voor allen?

 

Ethische bedrijven bevoordelen

Felber vraagt aan bedrijven om het voortouw te nemen. De economie moet ethische bedrijven bevoordelen, zodat de neerwaartse spiraal van kostenminimalisatie en winstmaximalisatie stopt. Zo kunnen we ons economisch systeem terug inzetten om andere waarden na te streven.

Christian Felber is een boeiend en bevlogen spreker. Hij staat garant voor een nieuwe visie op ons economisch systeem. Zijn boek verscheen in het Nederlands onder de titel "Ware winst. Gemene-goed-economie als wegwijzer."

 

Wereldwijde weerklank

Intussen vindt de Economy for the Common Good wereldwijd weerklank. In amper vier jaar is het idee uitgegroeid tot een sociale beweging die ondersteund wordt door meer dan honderd lokale groepen, bijna 2.000 ondernemingen en maatschappelijke organisaties en een groeiend aantal universiteiten, onder meer uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Daarnaast hebben de Italiaanse regio Zuid-Tirol en verscheidene lokale overheden in een aantal Europese landen gekozen voor het model op hun grondgebied.

Belangrijk is dat Felber een voorstel van toekomstige economie doet, maar niet pretendeert dat dat het enige juiste economische model is. Wel is hij op zoek naar een participatief en open proces en zoekt hij synergie en samenwerking met vergelijkbare benaderingen. Hij rekent op een meer participatieve democratie om de economie te hervormen. En iedereen die een bijdrage wil leveren, is daarbij welkom.

 

Na de lezing zullen Thomas Van Craen (CEO van Triodos Bank België), Murielle Scherre (zaakvoerder van La Fille d'O) en Koen Schoors (Hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent) in gesprek gaan met Christian Felber.

  

Wie is Christian Felber?

 

Bio

Christian Felber studeerde Spaans, Psychologie, Sociologie en Politieke wetenschappen en doceert aan de Vienna University of Economics and Business. Hij is auteur van meerdere boeken. Hij is initiatiefnemer van de Economy for the common Good-beweging en staat aan de wieg van een ethische bank in Wenen. Zijn boek Ware Winst werd dit jaar vertaald in het Nederlands en wordt in Vlaanderen verdeeld door EPO. In het boek doet Christian Felber voorstellen over onder meer erfrecht, basisinkomen, loonspanning, eigendom, de functie van banken en een uitbreiding van de democratie.

 

Tickets

 

De lezing is volledig uitverkocht. Ben je geïnteresseerd in gelijkaardige evenementen rond sociaal-ecologische thema's? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief via www.oikos.be. Via deze nieuwsbrief brengen we je maandelijks op de hoogte van al onze evenementen. 

 

 

Meer informatie

 

Wil je graag updates en meer informatie ontvangen over het evenement volg dan zeker het Facebookevenement en schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.oikos.be

 

* Organisatie van: CDO-UGent; Denktank OIKOS, Departement Omgeving, The Shift

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.