logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Boekvoorstelling ‘Sharing Cities: Activating the Urban Commons’ + Nieuwjaarsdrink 

04 januari 2018 16:00 – 18:30
Location: Nest, Het Plein - gelijkvloers achteraan, Graaf van Vlaanderenplein 40, Gent, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

Steden zijn over heel de wereld sociale, economische en politieke knooppunten. De stedelingen staan voor grote uitdagingen. Zoals ongelijkheid, sociale uitsluiting en klimaatverandering. In deze crisis ligt er echter ook een grote kans voor steden en hun inwoners: ze stimuleert mensen om samen deze problemen aan te pakken. Hierbij maken gemeenschappen, organisaties en lokale overheden terug gebruik van een basispraktijk, namelijk het delen. Zo tonen ze hoe meer delen ervoor zorgt dat iedereen meer heeft. In het boek van de Amerikaans organisatie Shareable komen meer dan honderd cases en politieke modellen aan bod die delen bevorderen. Het vertelt het verhaal van meer dan 80 steden in 35 landen. Dit boek is een ‘call-to-action’ die de lezer wil inspireren, het bewustzijn versterken en de share-movement wereldwijd versterken. Maar de belangrijkste boodschap is dat het meeste van dit delen reeds aanwezig is.

PROGRAMMA

16 u                                     Ontvangst

16.15 - 16.25 u                   Inleiding Angelo Meuleman (Taxistop)

16.25 - 17.15 u                   Boekvoorstelling (Engels)

Hoe kan men overgaan tot actie? En hoe kan men effectief gebruiken maken van dit ‘delen’ dat voor iedereen beschikbaar is? Die vragen stelt Dirk Holemans (Oikos denktank) aan Tom Llewellyn (Shareable.net). 

 17.15 – 17.45 u                  Bruudruusterpitches met goede voornemens o.l.v. jeffrey Matthijs (Autodelen.net)

Het nieuwe boek bevat voorbeelden uit 35 verschillende landen. Deze praktijken gebeuren echter ook al in jouw omgeving. Ben jij benieuwd naar welke deelinitiatieven er in Gent aanwezig zijn? En wat hun voornemens zijn voor 2018? Mis dan zeker het 2de deel van deze namiddag niet en laat je inspireren door enkele boeiende Gentse voorbeelden. 

17.45 u                               Nieuwjaarsdrink

Graag klinken we samen met jullie op het nieuwe deeljaar. 

INSCHRIJVEN

Deelname aan dit evenement is gratis, vooraf inschrijven is wel verplicht.

Je kan je onderaan deze pagina inschrijven. 

Iedereen is welkom op deze boekvoorstelling.  

Ticket Type Quantity
Ticket - Boekvoorstelling 'Sharing Cities; Activating the Urban Commons' N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.