logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Boekvoorstelling 'Solidariteit in superdiversiteit'

06 december 2017 19:00 – 22:00
Location: Arteveldehogeschool, Sint-Annaplein 31, Gent, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

Vlaanderen is ondertussen superdivers, dat merkt iedereen. Als leraar, leerling, werkgever, werknemer, buur, buurtwerker, vakbondsmilitant, vrijwilliger, sportbeoefenaar of jeugdwerker hebben we te maken met culturele verschillen. Hoe ga je hiermee om?  Hoe ontwikkel je nieuwe vormen van solidariteit? Die vragen zijn de rode draad van de nieuwe Oikos-publicatie Solidariteit in superdiversiteit. 

Op 6 december vertellen de auteurs meer over hun praktisch kader met vier handvatten om te handelen in een superdiverse context. Ook komen concrete praktijkvoorbeelden aan bod. Zo gaan de schrijvers in gesprek met Youssra Tahiri, co-voorzitster van Chirojeugd Vlaanderen.

In Solidariteit in superdiversiteit is gebaseerd op het grootschalig DieGem-onderzoek. Dat bestudeerde 32 verschillende plaatsen waar mensen van diverse afkomst elkaar ontmoeten. Concreet gaat het om een brede waaier aan scholen, bedrijven, buurtpleintjes, sociale woonwijken, sportclubs, jeugdprojecten, enz.

In het boek worden niet enkel praktische voorbeelden gegeven maar worden ook handvatten aangereikt om effectief solidariteit in een superdiverse samenleving te ontwikkelen en te versterken.

Programma

19u00 Dirk Holemans: Verwelkoming: Een nieuwe samenleving vraagt een nieuw beleid

19u10 Nick Schuermans: Solidariteit hier en nu: Vier handvatten voor concrete actie

19u25 Jolijn De Haene (Hogeschool Gent) gaat in gesprek met Youssra Tahiri (co-voorzitster van Chirojeugd Vlaanderen): Welke kansen biedt diversiteit in jeugdbewegingen? Hoe kunnen we deze kansen ook optimaal benutten?  Dat zijn vragen die Youssra, als ex-chiroleidster, zeer goed kan beantwoorden.

19u40 Pascal Debruyne gaat in gesprek met Charlotte Nollet (Tower Automotive Gent): Wat betekenen superdiversiteit en solidariteit op de werkvloer? Wat is de verantwoordelijkheid van bedrijven in de totstandkoming van solidariteit?

 20u00 Joke Vandenabeele: Bij wijze van besluit: Vijf strategieën om op een professionele manier werk te maken van solidariteit

 

Via onderstaande inschrijvingsformule kan je je gratis registreren voor deze boekvoorstelling. Het boek is ook ter plaatse te koop.

 

 

Ticket Type Quantity
Gratis ticket Boekvoorstelling 'Solidariteit in superdiversiteit' N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.