logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Meetup: Een lokale munt in Leuven (hoe) beginnen we er aan!?!

23 november 2017 20:00 – 22:00
Location: Swartehond, Joris Helleputteplein 1, Leuven, Vlaanderen, Belgium
Category: Evenementen denktank

WAT

Brainstorm: Een lokale munt in Leuven. Een goed idee? 

Een eigen munt lanceren. Waarom zou je dat doen? Met een eigen munt geef je geld een opdracht mee om bepaalde doelen te steunen. Geld is namelijk een afspraak binnen een gemeenschap om iets te gebruiken als een betaal- of ruilmiddel. Met een eigen munt kan je met je groep zelf die afspraken maken. Je kan bepalen welke activiteiten je zinvol vindt en hoe je mensen wenst te waarderen. 

Sommige gemeenschapsmunten zetten in op co-creatie tussen burgers, ondernemers en overheid. Andere realiseren ecologische en sociale duurzaamheidsdoelen. Nog anderen ondersteunen de lokale handel.

Met gemeenschapsmunten zet je dus terug het gezamenlijke doel en de wederzijdse waardering centraal. Geld is slechts het middel. In dat opzicht verschilt elke gemeenschapsmunt van de Bitcoin die een sterk individualistisch en speculatief karakter heeft.

WIE

Muntuit promoot, ondersteunt en ontwikkelt gemeenschapsmunten in heel Vlaanderen en Brussel. Lees meer over gemeenschapsmunten op www.muntuit.be

Gastspreker: Hugo Wanner (Socioloog en Economist)

PARTNERS

Oikos vzw, Muntuit, CEO, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid, CLIMAXI, Masereelfonds

KOSTPRIJS

5€ Inkom (richtprijs).

Indien dit bedrag een drempel voor je is, kan je de bijdrage aanpassen.

Evenement op Facebook.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.