logo

Vandana Shiva in België

In september is op uitnodiging van denktank Oikos niemand minder dan Vandana Shiva te gast in ons land. Shiva is internationaal erkend voor haar werk als wetenschapper en activiste en werd daar ook meermaals voor bekroond. Zij is een van de mondiale figuren van de strijd tegen ggo's, patentering van zaden en de hiermee verbonden multinationals als Monsanto.

Op dinsdag 17 september geeft Shiva een lezing in NTGent, de dag nadien spreekt ze in Brussel.

Een interview met deze inspirerende denker kan je hier bekijken.

Vandana Shiva studeerde in India en Canada, waar ze o.m. haar doctoraat in de kwantumfysica behaalde, en verrichtte diepgaand onderzoek naar milieubeleid, wetenschap en technologie. Haar wetenschappelijke kennis krijgt vorm in verschillende publicaties en Shiva groeit uit tot een wereldberoemd activiste op het vlak van landbouw en voedsel, onder meer rond intellectuele eigendomsrechten, biodiversiteit, biotechnologie en genetische manipulatie.

Shiva was betrokken bij de opstart van verschillende organisaties verspreid over de hele wereld. Zo richtte ze ook Navdanya op, dat is uitgegroeid tot een uitgebreid netwerk van boeren in lokale gemeenschappen in India. De organisatie voorziet opleiding met het oog op voedselsoevereiniteit en duurzame landbouw en legt zaadbanken aan.

Daarnaast is Shiva ook een spilfiguur in het ecofeminisme. Zo schreef ze al vroeg over de belangrijke rol van vrouwen in landbouw. Ook rond deze thematiek werden op haar initiatief organisaties opgericht.

Vandana Shiva’s ervaring en expertise wordt wereldwijd erkend. Ze treedt op als adviseur voor overheden en ngo’s en zetelt in een heel aantal commissies in verschillende landen. Shiva schreef doorheen de jaren meer dan twintig boeken en vulde al talloze zalen met haar inspirerende toespraken.

© Foto: Kartikey Shiva

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.