logo

Terugblik: Het Groene Boek #3

DSC 0004We mogen weer terugblikken op een geslaagde editie van Het Groene Boek. Een geïnteresseerd publiek van een vijfhonderdtal mensen bezocht de verschillende debatten en lezingen in de theaterzaal en het forum van het Kaaitheater. Enkele hoogtepunten waren zonder twijfel het eerste debat met o.m. Harald Welzer en de jonge actieve schrijver Rutger Bregman over hoe consumptie onze identiteit heeft gevormd, en het inspirerende transitiedebat met o.m. Michel Bauwens en Rik Pinxten. Veel aandacht was er ook voor het debat tussen Koen Haegens, Ann Demeulemeester en Joke Hermsen over 'de tijdstrijd'. Maar ook het generatiegesprek was erg bijzonder door de boeiende interacties, zo kregen de tachtiger Paula Semer en twintiger Sihame El Kaouakibi de zaal stil tijdens hun gesprek. Ook de internationale gasten Joan Martinez-Alier en Ezio Manzini konden op heel wat belangstelling rekenen. Weinigen konden de vele spraakmakende boeken aan de verschillende standen weerstaan, maar ook door de boekenruil gingen heel wat mensen met een 'nieuw' boek naar huis, in ruil voor een exemplaar uit hun eigen boekenkast.

Voor programmator Dirk Holemans toont de grote belangstelling voor Het Groene Boek dat mensen zich terug meer betrokken voelen bij hun toekomst: "Niet toevallig trok het debat over hoe de transitie naar een duurzame samenleving realiseren, het meeste publiek. Maar ook boeken die nauw aansluiten bij de concrete leefwereld, zoals Groeten uit Transitië, konden rekenen op heel wat belangstelling. Voor ons een duidelijke stimulans om van Het Groene Boek een traditie te maken, alle suggesties voor de vierde editie in 2014 zijn welkom!"

DSC 0034 DSC 0053 DSC 0064

 

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.