logo

Studium Generale 'Duurzame steden'

Het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, het Centrum voor Lokale Politiek, Ugent10:10 en de Gentse Studentenraad (Universiteit Gent) organiseerden in februari en maart samen met Kunstencentrum Vooruit een studium generale ‘duurzaamheidsdenken’. Deze keer stond het thema 'Duurzame Steden' centraal.

Samen met een selecte, maar erg diverse groep van boeiende sprekers werd in de Gentse Vooruit vier woensdagavonden gereflecteerd over tal van actuele stedelijke duurzaamheidsvraagstukken. Meerdere soorten kennis behandelden op een prikkelende en toegankelijke manier het brede thema ‘duurzame steden’. Zijn we op goede weg? Welke toekomstbeelden kunnen worden gemaakt? Moeten onze hongerige steden meer zelfvoorzienend worden? En wat mogen we verwachten van ‘urban mining’? Bestaat zoiets als duurzame stedenbouw en architectuur? Wat is de meerwaarde van een sociaal-artistieke invalshoek? Is sociale segregatie nog steeds compleet te vermijden? En hoe kunnen we meer algemeen bouwen aan een rechtvaardige stad? Wat leren we over het streven naar klimaatneutrale steden? Etc.

Op de tweede avond, 27 februari, kwam o.m. Dirk Holemans, coördinator van Oikos, aan het woord. De hele avond kan je hier herbekijken.

Voor de slotlezing van vanavond nodigden Oikos en de Club van Rome (CoR-EU Chapter) Jorgen Randers uit. Hij is professor climate strategy aan de BI Norwegian Business School en auteur van het laatste rapport van de Club van Rome, 2052-A Global Forecast for the Next Forty Years. Daarnaast is ook Kristian Villadsen te gast, Architect Associate bij Gehl Architects in Kopenhagen, bezig met Sustainable Cities.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.