logo

  • Home
woensdag, 04 januari 2012 10:01

Oikos 59

Written by
Rate this item
(0 votes)

Verontwaardiging en de zoektocht naar een andere wereld: zie hier de rode draad doorheen 2011. Verontwaardiging om een financiële wereld die onze welvaartstaat onderuit haalt. Verontwaardiging over de onmacht van politici, over het verder plunderen van de planeet. Verontwaardiging leidt tot de zoektocht naar een andere wereld. Met een groene economie, een sterke democratie en een verdraagzame samenleving op een gezonde planeet. Oikos deelt de verontwaardiging en voedt de zoektocht naar een andere wereld. Ook in het jongste nummer.

Bert De Wel (ACV) legt uit hoe de vakbonden willen meewerken aan een duurzaam ecologisch model, door middel van de zogenaamde 'rechtvaardige transitie'. Hij bespreekt de impact van het milieubeleid op tewerkstelling en beschrijft wat die rechtvaardige transitie concreet inhoudt. Elias Hemelsoet schrijft over de sociale inclusie van Roma. Na een beknopt overzicht met de huidige stand van zaken, gaat dit artikel in op de politieke en pragmatische (on)wenselijkheid om ‘Roma’ beleidsmatig als concept te blijven hanteren.

Er was de laatste maanden veel te doen rond de veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen te Wetteren. Is genetische manipulatie nog wel top of the bill? Zijn GGO’s niet achterhaald en is het niet hoog tijd om de keuze te maken voor nieuwe en meer duurzame biotechnologieën? Dit zijn de vragen die Johan Malcorps behandelt in zijn bijdrage. Bovendien beschrijft hij een aantal van die biotechnologische alternatieven.

Klimaatcrisis, oilpeak, bankencrisis, ongelijkheidspiek, hongercrisis… crisis na crisis na crisis spoelt ons vertrouwde en zekere bestaan weg. Gelukkig groeit opnieuw het verzet. Daar zijn de indignados, de Arabische lente, Occupy Wall Street en vele andere bewegingen om de wereld te overtuigen dat het zo niet verder kan. In dit artikel belicht Dirk Barrez de actuele crisissen en richt hij zijn aandacht op de nieuwe generatie. Hij baseert zich hiervoor op zijn nieuwe boek, ‘Van Verontwaardiging naar Verandering’.

In 2012 vindt in Rio De Janeiro, twintig jaar na de beroemde conferentie van Rio van 1992, opnieuw een VN-top plaats (UNCSD). Naar aanleiding hiervan lijkt de oprichting van een ombudspersoon voor de toekomstige generaties voor Kristof Calvo en Jan Mertens een waardevolle piste voor het beleid inzake duurzame ontwikkeling na Rio+20. Verder schrijft Jef Peeters zijn reactie op de dialoog over 'Een veerkrachtige samenleving'.

Read 4176 times Last modified on zaterdag, 12 december 2015 12:16
Dirk Holemans

Dirk Holemans: coördinator van denktank Oikos / hoofdredacteur

van gelijknamige tijdschrift / publicist

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.