en

Winkelwagen leeg

Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering

1ste Vlaams Commons Congres – 27 Nov 2020 – Online

verborgenkloostertuinde Verborgen Kloostertuin, een gemeenschapstuin in hartje Antwerpen. Bron: stad Antwerpen

1ste Vlaams Commons Congres (online)

De laatste vijftien zien we in Vlaanderen een eeuwenoude cultuur opnieuw opduiken: steeds meer burgers organiseren zich van onderuit om op zorgzame wijze stukjes gemeengoed collectief te beheren. De gebruikers stellen samen eigen spelregels op over het gemeenschappelijk gebruik. Deze commons, waar burgers terug hun toekomst in handen nemen, zijn een hoopvolle vorm van concreet engagement in onzekere tijden.

Commons manifesteren zich ook steeds meer en prominenter op economisch vlak. Burgers organiseren zich in energiecoöperaties om zelf duurzame, eerlijke energie op een democratische wijze te produceren en te verdelen. Want de wind en de zon zijn van iedereen. In Gent stampten enkele burgers samen een coöperatief elektrisch autodeelbedrijf uit de grond. We zien ook steeds meer sociale innovaties in Vlaanderen; platformen om kinderopvang collectief te regelen, consumenten die collectief gaan samen werken met producenten via groepsaankopen, …  Onze gemeenschap veert op die manier weer recht en vormt bouwstenen van een toekomstgerichte, meer faire en ecologische economie.

Dit congres is ook een oproep aan alle Vlaamse steden en gemeenten: investeer nu, in deze crisistijden, in de commons.

We roepen burgemeesters en schepenen, ambtenaren, sociaal cultureel werkers en actieve burgers op om vrijdag 27 november 2020 online te verzamelen. Die dag organiseren de UA, denktank Oikos en Commons Lab Antwerpen het allereerste Vlaamse Commons Congres. We focussen op inspirerende lezingen en workshops. We maken ook ruimte voor kritische reflectie en debat: wat is de rolverdeling tussen publieke sector, private sector en de gemeenschap? Wat zijn de valkuilen? Hoe kan je die overkomen? En uiteraard dé gelegenheid om nieuwe netwerken uit te bouwen!

Alle info & inschrijvingen

 

Location Online
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account