en

Winkelwagen leeg

Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering

(H)eerlijk Verbeeld - toekomstbeelden voor een eerlijke transitie
Contact info@oikos.be

Screen Shot 2022-08-31 at 13.13.22.pngEnkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Hoe ziet bijvoorbeeld een biodiverse landbouw er uit? En wat betekent dit voor het onderwijs, wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer?

Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.

We verwelkomen jullie op vijf Verbeeldingsavonden, met telkens input van een Verbeelder, een Doener en een Uitdager. De Verbeelder laat zijn of haar verbeelding los op een thema met toekomst. In een kort essay tackelt deze Verbeelder een deeldomein van de transitie naar een rechtvaardiger samenleving: het onderwijs, de cultuurwereld, de landbouw en commons in de stad(*). Hun utopie is aanleiding tot een gesprek met het publiek en twee andere gasten. De Doener draagt de laarzen in de modder en vertelt vanuit een concrete ervaring over het onderwerp. De Uitdager schaaft en schuurt - want een utopisch beeld is mooi, maar de realiteit werkt soms tegen.

(*) Commons verwijzen naar een sociale praktijk waarbij goederen of diensten door een gemeenschap zorgzaam worden beheerd of geproduceerd. Denk aan een energiecoöperatie, deelauto’s in een wijk of een plukboerderij.

______

De reeks wordt afgetrapt met een inleidende avond over de overkoepelende vraag: wat betekent een rechtvaardige transitie vandaag in de Europese context? Onze sprekers gaan in gesprek over Just Transition en het boek ‘A European Just Transition for a Better World’

Verbeelder: Dirk Holemans, coördinator van Oikos Denktank,
Doener:  Zakia Khattabi, Federaal Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal
Uitdager: te bevestigen

 

Wees erbij op woensdag 12 oktober in De Krook, Gent. 19:30-21:30

 

GEF.png

Dit evenement wordt mee georganiseerd door de Green European Foundation met financiële steun van het Europees Parlement

 

.
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account