en

Winkelwagen leeg

Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering

De Groene Academie: dag 1
Basisopleiding ecologisme
 
Spreekt een basisopleiding over het ecologisme als denkstroming jou aan en wil je graag meer weten over de verschillende stromingen binnen dit gedachtegoed? Wil je graag meer weten over de historische wortels van het ecologisch denken? Over hoe men hierin begrippen als democratie, economie en welvaartsstaat opvat?
Dan is de Groene Academie iets voor jou!
 
?
 
De opleiding bestaat uit drie zaterdagen waarin verschillende deskundigen de bouwstenen van de groene ideologie uit de doeken doen. 
De drie zaterdagen bestaan telkens uit een voor- en namiddaggedeelte, waarbij deskundigen een uiteenzetting geven die uitmondt in een groepsgesprek. Dit alles vindt plaats in een ongedwongen sfeer. Dit voorjaar zal de Groene Academie plaatsvinden in het Muntpunt in Brussel. De zaterdagen starten steeds om 10:00 en eindigen om 17:00.
 
Programma
 
Zaterdag 19/02 – In de voormiddag geeft Jan Mertens uitleg over de historische wortels en de ontwikkeling van het ecologisch bewustzijn, van het ecologisch denken en de groene partij. In de namiddag bespreekt Jef Peeters (lector UCLL, onderzoeker KU Leuven) de fundamenten van een groene maatschappijvisie, met de aarde als kompas. Hij zal het o.a. hebben over de dragende concepten binnen de politieke ecologie, de relatie natuur-cultuur en wat een ecologisch wereldbeeld precies inhoudt.
 
Zaterdag 12/03 – Tijdens de tweede dag focust Johan Malcorps zich in de voormiddag op de verschillende opvattingen over economie binnen de groene beweging: kunnen economische groei en ecologische transitie samengaan? In de namiddag geeft Philsan Osman een bespreking over het ecofeminisme en de intersectie tussen ecologische en antiracismebeweging. Ze baseert zich hiervoor op het essay 'Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron' door Philsan Osman, Marie-Monique Franssen en  Dirk Holemans.
 
Zaterdag 26/03 – Hoe kunnen we tegen 2050 negen miljard mensen voeden? Tijdens de derde dag staat Myriam Dumortier stil bij hoe ons voedselsysteem kon evolueren tot wat het vandaag is, en hoe het zichzelf, onze omgeving en onze gezondheid ondermijnt. In de namiddag geven Youna Marette (Het Burgerparlement), Sébastien Hendrickx (Het Burgerparlement), Marie-Monique Franssen (Oikos) inzicht in de interactie tussen ecologie, democratie en burgerschap, waarbij ze vanuit het idee van ecologisch burgerschap een toekomstgericht en dialogisch democratiemodel introduceert: een burgerparlement. 
 
Inschrijven
Wil je er graag bij zijn? Reserveer dan nu jouw plaats:
1. Stuur een mail met jouw naam en achtergrond naar info@oikos.be (plaatsen zijn beperkt).
2. Deelname aan de volledige reeks kost €40. Het boek 'Het Ecologisch Kompas' vormt een leidraad doorheen de opleiding en biedt een kader voor de toekomst. Binnen de opleiding kan je het boek aankopen voor €10. Je ontvangt het boek de eerste cursusdag.

Gelieve dit bedrag (€40 of €50) of over te schrijven op BE07 8901 5430 1466 (BIC: VDSPBE91) van Oikos vzw met als melding 'Groene Academie + naam'. Van zodra we de betaling ontvangen hebben is jouw inschrijving in orde. 
 
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@oikos.be
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account