logo

  • Home

Oprichter Transition Towns in België

Publiek1

Rob Hopkins (UK) gaf op 29 september een exclusieve lezing in Brussel*. Hij kon op veel belangstelling rekenen. Meer dan 500 mensen daagden op om hem te horen spreken over Transition Towns en hem hun vragen te stellen. Het was een erg boeiende avond waar de aanwezigen inspiratie konden putten uit de praktijkvoorbeelden van Transition Towns over de hele wereld.

 Rob Hopkins is de oprichter van de Transition Towns. Zijn transitiebeweging, ondertussen in heel wat landen actief, waaronder België, werd in de Britse pers al omschreven als 'het meest grensverleggende sociaal-ecologische experiment van deze tijd’. Want het inspireert burgers om, weg van alle doemdenken, zelf iets te doen aan de klimaatopwarming en het einde van goedkope olie.
De Britse permacultuRH1ur-activist Rob Hopkins is medeoprichter van de eerste Transition Town Totnes (in 2006) en het Transition netwerk. De zogenaamde Transition Towns zijn lokale gemeenschappen - dat kunnen zowel dorpen, kleine steden als wijken in grote steden zijn - die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven meer duurzaam en minder olieafhankelijk te maken. Daarbij wordt er beroep gedaan op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. De kracht zit met andere woorden in de gemeenschap zelf.

Hopkins werd in 2004 geïnspireerd toen hij met studenten permacultuur de film The End of Suburbia zag. De beweging zelf werd in 2005 in gang gezet. Wereldwijd zijn er intussen al zo'n honderden van dergelijke initiatieven verbonden. Ook in ons land zijn er al diverse groepen van mensen die zich hierbij hebben aangesloten. Zo zijn er onder meer groepen in Antwerpen, Deinze, Ekeren, Gent, Leuven, enz.

Zijn boek: Het Transitie Handboek: van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht heeft bijgedragen aan het inspireren van deze nieuwe Transitiecultuur. Hopkins onderhoudt ook een inspirerende blog: http://www.transitionculture.org. Hopkins heeft ook reeds op het podium van de beroemde TED-talks een interessante presentatie gehouden (zie http://www.ted.com). In een notedop van een kwartier legt hij uit waarom het einde van goedkope olie en klimaatverandering zo belangrijk zijn. En vooral: waarom de oplossing van mensen zelf komt.

De massale belangstelling voor de lezing bewijst dat mensen op zoek zijn naar een nieuwe beweging die een antwoord biedt op de ecologische uitdagingen van deze tijd, én mensen in tijden van individualisering terug samen brengt.

Herlees alvast het artikel over Transition Towns Totnes van Rudy Dhont dat verscheen in Oikos 45:

http://www.oikos.be/tijdschrift/

Rob Hopkins' presentatie vind je hier.

* Een organisatie van de Belgische Transitienetwerken, OIkos, MO* en Etopia

Foto's: Jean-Benoît Maréchal

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.