logo

  • Home

De wereld redden. Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving.


Onze samenleving steunt op het absurde idee van materiële overvloed en immateriële schaarste. We doen alsof de planeet oneindig is en plegen er dermate roofbouw op dat het overleven van de menselijke soort in gevaar komt. Anderzijds bouwen we via auteursrechten en patenten artificiële muren rond menselijke kennis om sharing en samenwerking zo moeilijk mogelijk te maken.

Het peer-to-peermodel, geïnspireerd door open source, wil die logica omdraaien. Michel Bauwens ziet in nieuwe fenomenen zoals de samenwerkingseconomie, peer-to-peernetwerken, open source, crowdsourcing, fab labs, microfabrieken, de makersbeweging en stadslandbouw een weg naar een postkapitalistische samenleving, waarbij de markt zal onderworpen worden aan het algemeen belang.

Net zoals het feodalisme ontstond binnen de schoot van de Romeinse slavenmaatschappij en het kapitalisme binnen het feodalisme, groeit ook binnen het kapitalisme het embryo van een nieuwe samenleving. Om de wereld te redden, dringt zich een herlokalisering van de productie op en een uitbreiding van globale samenwerking op vlak van kennis, code en design.

Michel Bauwens werkte onder meer voor BP en Belgacom, waar hij eBusiness strateeg was. Hij richtte twee internetbedrijven op en is stichter van de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives. Hij is voorzitter van de Technology/ICT working group, Hangwa Forum (Beijing, Sichuan) en schrijft onder meer voor Al Jazeera English. Vorig jaar werd hij door het Post Growth Institute als enige Belg opgenomen in de lijst van de 100 meest inspirerende personen voor een duurzame toekomst.

Jean Lievens was redacteur van Vonk en freelance journalist, gespecialiseerd in financiële berichtgeving en B2B-copywriting voor onder meer ING, Delta Lloyd en G4S. Momenteel is hij ambtenaar voor de stad Brussel. Hij is een actieve blogger (revolutieresolutie.skynetblogs.be en De Wereld Morgen) en redacteur van online knipselkranten over P2P. Zijn peer2politics is volgens Michel Bauwens een der beste in zijn soort.

Dit boek is een uitgave van Houtekiet in samenwerking met Oikos. 

 

Bestellen:

De wereld redden. Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving kan je bestellen bij Oikos door overschrijving van €15,- + €4,- verzendingskosten op het rekeningnummer BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw met in de mededeling de titel van de publicatie en je adres (enkel binnenland).

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.