logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

  • Home

Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit

Heinberg_coverWe staan voor een enorme uitdaging: de transitie van een groeieconomie naar een economie die zich voegt naar de grenzen van onze eindige planeet. De huidige crises maken duidelijk dat de groei zoals we die kenden niet meer zal terugkeren. Het eerste wat we moeten doen om ons daarop voor te bereiden, is de uitdaging in haar volle omvang zichtbaar te maken. En daarvoor is dit boek van groot belang.

Oikos realiseerde samen met uitgeverij Jan Van Arkel de vertaling van Richard Heinbergs boek The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. In dit werk confronteert Heinberg ons met het inzicht dat we ons zowel financieel als ecologisch niet langer uit de schuld kunnen lenen. Hij maakt duidelijk waar het fout is gelopen en hoe we zijn terechtgekomen in de huidige systeemcrisis. Op financieel vlak hebben we een gevaarlijk spel gespeeld met kredieten, ecologisch hebben we zodanig veel beslag gelegd op de natuur, dat grondstoffen schaars geworden zijn. Er zit een vervaldatum op de houdbaarheid van de mondiale groei die samenvalt met de grenzen aan kredietverlening en grondstoffengebruik.

Het wordt duidelijk dat de toekomst niet de verderzetting van het heden zal zijn. Heinberg beschrijft wat overheden, buurten en individuen kunnen doen om een economie op te zetten die wél binnen het aardse budget blijft, die de weerstand tegen schokken verhoogt, en die streeft naar welzijn voor mens en planeet.

Richard Heinberg is auteur van negen bekroonde boeken, waaronder The Party's Over, Powerdown, Peak Everything en Blackout. Zijn artikels verschenen in vele vakbladen en tijdschriften, waaronder Nature en Time. Heinberg werkt voor het Post Carbon Institute en is een van de belangrijkste voorlichters over piekolie.

Bestellen:

Einde aan de groei. Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit kan je bestellen bij Oikos door overschrijving van €13,- + €4,- verzendingskosten op het rekeningnummer BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw met in de mededeling de titel van de publicatie en je adres (enkel binnenland).

 

Afdrukken E-mail

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.