logo

De commons als toekomstmodel

Met de financieel-economische crisis verkeren zowel de markt als de staat (Europa inbegrepen) in een systeemcrisis. In deze omstandigheden is het belangrijker dan ooit om alternatieve vormen van samenwerking en beheer te ontwikkelen, en hierbij vormen de zogenaamde commons een veelbelovend alternatief. Het gaat hierbij over samenwerkingsverbanden tussen mensen, los van markt en staat.

Het is dan ook geen toeval dat Elinor Ostrom in 2009 de Nobelprijs voor Economie ontving voor haar werk over de commons. In haar werk toont ze duidelijk aan dat mensen over heel de wereld op een heel effectieve wijze uiteenlopende zaken als commons beheren, zoals natuurlijke grondstoffen, voedselsystemen, of nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen (zoals open source software). Het is duidelijk dat de theorie van de commons en haar verdere ontwikkeling in de praktijk de groene politiek kan voeden en kan uitgroeien tot een evenwaardige beleidsoptie in de toekomst.

Affiche commons congresKunnen de commons welvaart een nieuwe invulling geven? Om op die vraag een antwoord te geven, organiseert Oikos i.s.m. met Etopia en de Green European Foundation een internationaal congres over de commons, en wel op 9 maart in Brussel. Experts als Tine De Moor (Universiteit van Utrecht) en Tom Dedeurwaerdere (UCL) komen aan het woord, en in workshops wordt dieper ingegaan op verschillende domeinen waar de commons van grote betekenis zijn: kennis, ecologische infrastructuur, collectieve productie en consumptie, financiën en economie en genetisch erfgoed. Inschrijven doe je via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het programma en verdere praktische informatie vind je hier.

Na het congres geeft Amerikaans blogger en activist David Bollier een lezing over de commons als toekomstmodel. Zijn werk spitst zich toe op het heroveren van de commons, het begrijpen van de wijze waarop de digitale technologieën de democratische cultuur wijzigen, de strijd tegen de uitwassen van de intellectuele eigendomsrechten, het versterken van de rechten van de consument en het promoten van burgeractivisme. Ook hiervoor kan je nog inschrijven.

Cover_Commons_brochure

 

Naar aanleiding van dit congres vertaalde Oikos i.s.m. Bureau de Helling (NL) een publicatie van de Heinrich Böll Stiftung, waarin het concept wordt uitgelegd en concrete voorbeelden worden beschreven. “Gemeengoed - delen brengt welvaart” is verkrijgbaar bij Oikos, bestellen kan door storting van € 4 + € 2 verzendingskosten op rekeningnummer BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw met in de mededeling de titel van de publicatie (Commons - Gemeengoed) en je adres

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.