De wet van de zaden. Waarom het beheer van zaden een collectief belang moet dienen

View Comments


Zaden staan aan het begin van onze voedselketen en liggen aan de basis van onze beschaving. Daarom zou het logisch moeten zijn dat ze democratisch beheerd worden en als gemeenschappelijk bezit worden beschouwd. In de huidige situatie is dat echter niet het geval. De positie van boeren en consumenten wordt ondermijnd en multinationals beheersen ons landbouwmodel, gericht op monoculturen.

De huidige wetgeving heeft dit model alleen maar aangemoedigd, en ook in de nabije toekomst lijkt daar weinig aan te veranderen. Onder het mom van productiviteit en voedselveiligheid wordt een beperkt aantal geregistreerde en gecertificeerde zaden toegelaten, wat nefast is voor de biodiversiteit en de gevoeligheid voor ziektes vergroot. Daardoor blijft de greep van de agrobusiness en agrochemische sector op onze voedselproductie groeien.

Vandana Shiva en de andere auteurs maken een analyse van de huidige situatie en ontwierpen met een groep experten De Wet van de Zaden, gestoeld op de principes van biodiversiteit, democratie, bescherming van natuurlijke rijkdommen en het welzijn van toekomstige generaties. Het huidige systeem van voedselproductie kan op lange termijn niet overeind blijven. Op de vraag hoe we de wereld kunnen voeden, biedt enkel kleinschalige landbouw volgens agro-ecologische methodes het antwoord.

Deze tekst werd, naar aanleiding van Vandana Shiva's bezoek in september 2013, vertaald door Bart Staes en Oikos en kan gratis (in pdf of als boekje) besteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vandana Shiva (1952) studeerde fysica en wetenschapsfilosofie en verrichtte vele jaren diepgaand onderzoek naar milieubeleid, wetenschap en technologie. Ze is uitgegroeid tot een wereldberoemd activiste op het vlak van landbouw en voedsel, onder meer in de strijd rond intellectuele eigendomsrechten, biodiversiteit en genetische manipulatie. Ze publiceerde meer dan twintig boeken en richtte verschillende bewegingen en organisaties op. Shiva’s expertise wordt wereldwijd erkend door overheden en ngo’s, waar ze als adviseur optreedt.

 

Afdrukken